Česnek podivný není podivný, ale vynikající

Česnek podivný  Foto:
Česnek podivný
Foto: archiv

Roste tak lehce jako tráva na louce. Jeho kulinární život je však krátký, zato chuť vynikající. Letos jej nepropásněte.

Je to invazivní rostlina a bez skrupulí si zabírá prostor. Vlastnost, pro niž je česnek podivný zařazen do této kategorie, příliš netěší ekology. Takové rostliny k nám přišly z jiných krajin, a protože tady nemají vhodné botanické soupeře, tak se chovají prostě rozpínavě. Nic z toho ovšem nemusí vadit těm, kdo zbožňují svěží jarní chuť „česnekových rostlin“ – třeba také pažitky nebo známého česneku medvědího. Česnek podivný, který se tak opravdu česky jmenuje, se latinsky nazývá Allium paradoxum. Raší jako jeden z prvních zástupců tohoto botanického rodu, což je výhoda číslo jedna. A pak je také snadno dostupný a zadarmo, což jsou další nesporné výhody.

Česnek podivný 3 Foto:

Česnek podivný 5 Foto:

Kde a kdy roste

Česnek paradoxní vyhledává mírně vlhké až sušší lokality. Preferuje polostín, ale protože je to rostlina darebná, nepohrdne skoro žádným stanovištěm. Velmi často se vyskytuje také v městských parcích, roztahuje se v zahradách, kde vytlačuje bylinky, jimž je věnována prvořadá péče. Jeho doba začíná trochu dříve než se objeví v plné síle česnek medvědí. Podle toho, jak teplé je místo, kde roste, tak vydrží třeba až do začátku května.

Jak se nesplést

Rostlina vyhání mladé zelenavé lístky, po nichž velmi brzo vyraší také stonky s pacibulkami. Pokud nestihnete sklidit listí, můžete si dopřát česnekové potěšení i s těmito lehce nažloutlými kuličkami. Ty mají výraznější chuť a poskytují neotřelý vizuální zážitek, pokud je použijete na dekoraci. Česnek podivný má listy velmi podobné jako bledule, která není jedlá. K záměně však prakticky nemůže dojít – stačí rozemnout lístek mezi prsty a buď ucítíte nezaměnitelnou vůni, nebo nic. Co je česnek a co není, pozná každý.

Česnek podivný 2 Foto:

Co s ním v kuchyni

Česnek podivný 4 Foto:

Snad všechna jídla studené slané kuchyně dychtivě čekají na to, aby mohla být svěžími lístky česneku podivného vylepšena. Jeho listy se objevují ve chvíli, kdy tělo vyčerpané dlouhou zimou s radostí přijímá každé zelené býlí. Můžete jej nasekat do nejrůznějších pomazánek, salátových dresinků, vylepšit s ním bramborové nebo luštěninové saláty, přidat ho do tatarského bifteku, dát si ho jen tak na chléb s máslem nebo se sádlem.

V teplé kuchyni s ním můžete ozdobit přílohy k masu, dát ho do polévky místo pažitky, ale klidně na něm péct jehněčí nebo králíka. Dá se mixovat do pesta nebo očistných nápojů. Všechno, co se může dělat s česnekem medvědím, který je o něco známější, se může dělat i s česnekem podivným. Všechno, co se může dělat s česnekem kuchyňským nebo s pažitkou pobřežní, se může dělat i s česnekem podivným. Není vůbec podivný, je naopak báječný!

Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu

Článek

Medvědí česnek  Foto:

Medvědí česnek vnese do kuchyně vůni a chuť jara

My Češi jsme národ sběračů a jsme na to náležitě hrdí. Jak jinak si vysvětlit to celonárodní nadšení, když začnou růst houby nebo borůvky? Staronovým obsahem našich košíků...

Článek

Jak uchovat medvědí česnek  Foto:

Jak uchovat medvědí česnek

Medvědí česnek je typická jarní bylinka, kterou si můžeme začerstva užívat jen asi měsíc v roce. Jakmile se stromy olistí, medvědí česnek se zatáhne do země a musíme si na...

Videa

reklama

reklama