Roste tak lehce jako tráva na louce. Jeho kulinární život je však krátký, zato chuť vynikající. Letos jej nepropásněte.
Česnek podivný není podivný, ale vynikající! Užijte si sezonu bylinky s výraznou chutí a vůní
Je to invazivní rostlina a bez skrupulí si zabírá prostor. Vlastnost, pro niž je česnek podivný zařazen do této kategorie, příliš netěší ekology. Takové rostliny k nám přišly z jiných krajin, a protože tady nemají vhodné botanické soupeře, tak se chovají prostě rozpínavě. Nic z toho ovšem nemusí vadit těm, kdo zbožňují svěží jarní chuť „česnekových rostlin“ – třeba také pažitky nebo známého česneku medvědího. Česnek podivný, který se tak opravdu česky jmenuje, se latinsky nazývá Allium paradoxum. Raší jako jeden z prvních zástupců tohoto botanického rodu, což je výhoda číslo jedna. A pak je také snadno dostupný a zadarmo, což jsou další nesporné výhody.
Kde a kdy roste
Česnek paradoxní vyhledává mírně vlhké až sušší lokality. Preferuje polostín, ale protože je to rostlina darebná, nepohrdne skoro žádným stanovištěm. Velmi často se vyskytuje také v městských parcích, roztahuje se v zahradách, kde vytlačuje bylinky, jimž je věnována prvořadá péče. Jeho doba začíná trochu dříve než se objeví v plné síle česnek medvědí, takže ho často najdete už v první půlce března. Podle toho, jak teplé je místo, kde roste, tak vydrží třeba až do začátku května.
V Praze je v městských parcích velmi rozšířený. Při procházce na něj můžete narazit v Letenských sadech, ve Hvězdě, na Petříně i v Kinského sadech na Smíchově, objevuje se i v Prokopském údolí a v Divoké Šárce. Není chráněný, naopak jeho protrháním potěšíte ekology, kteří z invazivních druhů nejsou nadšeni.
Jak se nesplést
Rostlina vyhání mladé zelenavé lístky, po nichž velmi brzo vyraší také stonky s pacibulkami. Pokud nestihnete sklidit listí, můžete si dopřát česnekové potěšení i s těmito lehce nažloutlými kuličkami. Ty mají výraznější chuť a poskytují neotřelý vizuální zážitek, pokud je použijete na dekoraci. Česnek podivný má listy velmi podobné jako bledule, která není jedlá. K záměně však prakticky nemůže dojít – stačí rozemnout lístek mezi prsty a buď ucítíte nezaměnitelnou vůni, nebo nic. Co je česnek a co není, pozná každý.
Co s ním v kuchyni
Snad všechna jídla studené slané kuchyně dychtivě čekají na to, aby mohla být svěžími lístky česneku podivného vylepšena. Jeho listy se objevují ve chvíli, kdy tělo vyčerpané dlouhou zimou s radostí přijímá každé zelené býlí. Můžete jej nasekat do nejrůznějších pomazánek, salátových dresinků, vylepšit s ním bramborové nebo luštěninové saláty, přidat ho do tatarského bifteku, dát si ho jen tak na chléb s máslem nebo se sádlem.
Přidejte nasekaný česnek podivný třeba do vajíčkové pomazánky. Inspirujte se videoreceptem krok za krokem
Kompletní recept najdete ZDE
V teplé kuchyni s ním můžete ozdobit přílohy k masu, dát ho do polévky místo pažitky, ale klidně na něm péct jehněčí nebo králíka. Dá se mixovat do pesta nebo očistných nápojů. Všechno, co se může dělat s česnekem medvědím, který je o něco známější, se může dělat i s česnekem podivným. Všechno, co se může dělat s česnekem kuchyňským nebo s pažitkou pobřežní, se může dělat i s česnekem podivným. Není vůbec podivný, je naopak báječný!
Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu