13 receptů pro ty, co to rádi syrové

13 receptů pro ty, co to rádi syrové Foto:
13 receptů pro ty, co to rádi syrové
Foto: Thinkstock

Kvalitní maso z některých druhů zvířat nepotřebuje tepelnou úpravu, a přesto si na něm pochutnáte! Nakonec i dobrý steak je lepší krvavý, stejně tak je škoda propéct tuňáka. Naopak třeba drůbeží maso je potřeba vždy dobře tepelně upravit.

V našich končinách je asi nejoblíbenějším jídlem ze syrového masa tatarák. Je to taková klasika – opečené topinky potřené česnekem a na to tatarák z hovězího dochucený cibulí, worcesterem, kečupem a hořčicí. Ideální k popíjení piva. Jde to ale i lehce sofistikovaně, třeba Francouzi dochucují mnohem jemněji a nechávají vyniknout chuť masa – stačí trochu petrželky, koňaku a kapary...

Ze svíčkové můžete také připravit oblíbené italské carpaccio – na tenko nakrájené plátky masa s olivovým olejem a parmazánem.

Ke konzumaci zasyrova se také hodí spoustu druhů ryb – často se dělá třeba lososový nebo tuňákový tataráček, o sushi a sashimi ani nemluvě...

Velkým hitem poslední doby je specialita z Jižní Ameriky – ceviche. Jsou to kousky syrové ryby, které se nechají krátce marinovat v citrusové šťávě, která jemné rybí maso částečně "uvaří". Skvělé letní jídlo je velmi osvěžující.

Pokud to máte rádi syrové, zkuste některý z našich receptů:

Recept

Hovězí tatarák s kapary  Foto:

Hovězí tatarák s kapary

Zkuste tentokrát připravit tatarák trochu jinak, ve francouzském stylu. Jemnější dochucení dá vyniknout přirozené chuti kvalitního masa.

Recept

Tatarák z lososového pstruha Foto:

VIDEO: Tatarák z lososového pstruha

Rybí tatarák je obvykle připravený z lososa nebo tuňáka, ale není důvod, proč to nezkusit i z čerstvých sladkovodních ryb, jako je třeba lososový pstruh s krásně zbarveným...

Recept

Brazilské ceviche  Foto:

Brazilské ceviche

Ceviche je čerstvá ryba zasyrova marinovaná v limetkové šťávě, chilli a čerstvém koriandru. Jedná se o předkrm, který je zvláště oblíbený v přímořských oblastech latinské...

Recept

Hovězí carpaccio krok za krokem Foto:

Hovězí carpaccio krok za krokem

Milovníci masa si jistě tuto lahůdku často objednávají v restauracích. Ovšem není problém si hovězí carpaccio připravit i doma. Je to jednodušší, než si myslíte.

Recept

Tatarák podle Tituse Eliáše Foto:

Tatarák s bramborovými hranolky a salátem

O tataráku z restaurace Na Kopci se vykládají legendy. Šéfkuchař Titus Eliáš se o svůj slavný recept podělil se čtenáři nové kuchařky Muži sobě. A pokud máte tuhle...

Recept

Lososový tataráček s mangem  Foto:

Lososový tataráček s mangem

Pokud se dostanete k čerstvému lososovi, byl by hřích ho nezpracovat v jeho nejpřirozenější podobě, v níž taky nejlépe vynikne jeho čerstvost a chuť. Klasický tatarák z...

Recept

Ceviche z čerstvé ryby a krevet Foto:

Ceviche z čerstvé ryby a krevet

Ceviche je pokrm z ryb, které se připraví pouze tím, že se naloží syrové do marinády. Tento recept pochází z Jižní Ameriky a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Recept

Tatarský biftek Foto:

Tatarský biftek

Pokud máte rádi maso, tak jistě víte, že nad dobrý tatarák není. A my vás ho naučíme připravit krok za krokem.

Recept

Marinovaná ryba s kaviárem a citrusy Foto:

VIDEO: Marinovaná ryba s kaviárem a citrusy

Rybu nemusíte jen vařit, péct či grilovat. Můžete ji nechat jen marinovat a rovnou podávat. Jak na to, vám ukáže Zdeněk Pohlreich.

Recept

Tatarák z hovězí svíčkové na řecký způsob  Foto:

Tatarák z hovězí svíčkové na řecký způsob

Tatarák je v našich končinách velmi oblíbenou chuťovkou. Zkuste tentokrát ten náš klasický český vyměnit za řecký. Chuť kvalitnímu masu dodá slaný sýr feta, balzamikový...

Recept

Lososový tatarák Foto:

Lososový tatarák

Lososový tatarák ocení každý milovník ryb. Chuť syrového lososa je velmi jemná a lahodná a skvěle se snoubí s voňavým koprem, svěžím citronem a výraznými kapary.

Recept

Tatarský biftek Foto:

Tatarský biftek

Není nad dobře ochucený tatarák. Namíchejte ho svým hostům sami, ať ochutnají vaši verzi. Inspirovat se můžete receptem Zdeňka Pohlreicha, kterému dodají výrazný chuťový...

Recept

Ceviche z krevet  Foto:

Ceviche z krevet

Ceviche je pokrm oblíbený v jižní Americe. Princip je jednoduchý, syrové ryby nebo mořské plody se naloží do citrusové šťávy, v které se jakoby trochu uvaří. Poté se...
Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama