V našich končinách je asi nejoblíbenějším jídlem ze syrového masa tatarák. Je to taková klasika – opečené topinky potřené česnekem a na to tatarák z hovězího dochucený cibulí, worcesterem, kečupem a hořčicí. Ideální k popíjení piva. Jde to ale i lehce sofistikovaně, třeba Francouzi dochucují mnohem jemněji a nechávají vyniknout chuť masa – stačí trochu petrželky, koňaku a kapary...
Ze svíčkové můžete také připravit oblíbené italské carpaccio – na tenko nakrájené plátky masa s olivovým olejem a parmazánem.
Ke konzumaci zasyrova se také hodí spoustu druhů ryb – často se dělá třeba lososový nebo tuňákový tataráček, o sushi a sashimi ani nemluvě...
Velkým hitem poslední doby je specialita z Jižní Ameriky – ceviche. Jsou to kousky syrové ryby, které se nechají krátce marinovat v citrusové šťávě, která jemné rybí maso částečně "uvaří". Skvělé letní jídlo je velmi osvěžující.