Tatarák ze sivena na topince podle Huga Hromase

Moje hodnocení
1x

V Česku je tradiční tatarák z hovězího masa, ale na naše stoly se běžně dostává i tatarák rybí, nejčastěji z lososa nebo tuňáka. Ale zasyrova se dají konzumovat i ryby sladkovodní. Vyzkoušejte například takto zpracovat filety ze sivena podle receptu kuchaře Huga Hromase. Základem je samozřejmě čerstvá ryba, ideálně rovnou ze sádek.

4 porce
20 minut

Suroviny

Obdobně se také vyrábí třeba ceviche nebo si můžete “uvařit” maso do rybího salátu. Tatarák je vynikající i ze pstruha, candáta nebo kapra, doplňuje Hugo Hromas.

Postup přípravy

  1. Filet ze sivena nasekejte nadrobno a smíchejte podle chuti s ostatními ingrediencemi. Citron můžete podávat k tataráku, ale dovnitř ho nemíchejte. Už v hořčici je ocet a kyselost by začala rybí maso “vařit” zastudena.
  2. Podávejte na nasucho opečených topinkách.

Arktická ryba

Siven patří mezi dravé lososovité ryby a je v našich vodách nepůvodní druh. Způsobem života připomíná pstruha obecného – stejně jako on se vyskytuje v řekách, potocích a chladných čistých jezerech. „Siven má jednu neobyčejnou vlastnost – je schopen se přizpůsobit extrémně tvrdým podmínkám. Snáší velmi nízké teploty, dlouhodobé zamrzání hladiny jezer, značnou kyselost vody a velmi chudou potravní nabídku,“ říká Jan Kalenda z Chabrybárny.

Velmi chutné maso sivena, často oranžově zbarvené, patří mezi středně pevné a nemusíme se proto tolik bát, že bychom přebili chuť a můžeme volit středně tělnatá vína. „Ideální partner sivena je například Víno Mikulov Sommelier Club Chardonnay 2022, pozdní sběr. Intenzivní medovo exotická vůně spolu s jemným oříškovým aroma doplňuje šťavnatou chuť, přestože patří mezi suchá vína,” vysvětluje Denisa Kolaříková.

Vyzkoušejte také tatarák z pstruha lososového podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Tatarák z lososového pstruha podle Zdeňka Pohlreicha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Hugo Hromas


Přečtěte si také

Recepty