Suroviny
- siven americký (filety)
- červená cibule (najemno nakrájená)
- kyselá okurka (najemno nakrájená)
- kapary (nasekané)
- hořčice na špičku nože
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nasekaná)
- chléb (na topinky)
Obdobně se také vyrábí třeba ceviche nebo si můžete “uvařit” maso do rybího salátu. Tatarák je vynikající i ze pstruha, candáta nebo kapra, doplňuje Hugo Hromas.
Postup přípravy
- Filet ze sivena nasekejte nadrobno a smíchejte podle chuti s ostatními ingrediencemi. Citron můžete podávat k tataráku, ale dovnitř ho nemíchejte. Už v hořčici je ocet a kyselost by začala rybí maso “vařit” zastudena.
- Podávejte na nasucho opečených topinkách.
Arktická ryba
Siven patří mezi dravé lososovité ryby a je v našich vodách nepůvodní druh. Způsobem života připomíná pstruha obecného – stejně jako on se vyskytuje v řekách, potocích a chladných čistých jezerech. „Siven má jednu neobyčejnou vlastnost – je schopen se přizpůsobit extrémně tvrdým podmínkám. Snáší velmi nízké teploty, dlouhodobé zamrzání hladiny jezer, značnou kyselost vody a velmi chudou potravní nabídku,“ říká Jan Kalenda z Chabrybárny.
Velmi chutné maso sivena, často oranžově zbarvené, patří mezi středně pevné a nemusíme se proto tolik bát, že bychom přebili chuť a můžeme volit středně tělnatá vína. „Ideální partner sivena je například Víno Mikulov Sommelier Club Chardonnay 2022, pozdní sběr. Intenzivní medovo exotická vůně spolu s jemným oříškovým aroma doplňuje šťavnatou chuť, přestože patří mezi suchá vína,” vysvětluje Denisa Kolaříková.
Vyzkoušejte také tatarák z pstruha lososového podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tatarák z lososového pstruha podle Zdeňka Pohlreicha