Suroviny
- hovězí plec (loupaná ) 1 kg
 - mrkev (větší ) 6 ks
 - petržel 3 ks
 - celer (větší ) 1 ks
 - máslo (nebo přepuštěné máslo) 130 g
 - nové koření 4 kuličky
 - bobkový list 3 ks
 - červená cibule 1 ks
 - cibule (žlutá ) 1 ks
 - hovězí vývar (nebo voda) 800 ml
 - dijonská hořčice 1 lžička
 - smetana ke šlehání (vysokoprocentní ) 250 ml
 - brusinkový džem (k podávání)
 - citron (k podávání)
 - petrželka (k podávání)
 - pepř 10 kuliček
 - sůl
 
    
    
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
 - Všechnu zeleninu očistěte.
 - Mrkev, celer i petržel nakrájejte na stejně velké kousky. Cibule na půlkolečka.
 - V pekáči rozehřejte máslo a na něm orestujte cibuli, poté přihoďte i kousky zeleniny a restujte, aby se vše krásně opeklo.
 - Poté udělejte v pekáči místo - zeleninu přemístěte na jednu stranu a opečte ze všech stran maso.
 - Do pekáče přidejte koření, zalijte vše vývarem nebo vodou, pekáč přikryjte poklicí a dejte do trouby péct na 2 hodiny. Pokud bude maso tuhé, pečte déle.
 - Po upečení vyjměte z pekáče maso, které nakrájejte na plátky a vyjměte také koření.
 - Zeleninu s tekutinou přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka, poté přidejte i smetanu a opět promixujte, aby vznikla hladká omáčka, kterou netřeba zahušťovat.
 - V tuto chvíli oddělejte porci malým dětem a do dospělácké verze přidejte ještě hořčici a sůl dle chuti.
 - Podávejte s knedlíkem nebo třeba lokšemi, brusinkami a citrónem.