Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Víte, jaké sladké moučníky nesmí na Vánoce chybět na stole napříč Evropou?

Sladké Vánoce napříč Evropou

Sladké Vánoce napříč Evropou Zdroj: iStock

  • Zavřít
Sladké Vánoce napříč Evropou

Sladké Vánoce napříč Evropou Zdroj: iStock

My ano a prozradíme vám, jaké sladké vánoční speciality se servírují v Anglii, Německu, Francii i Itálii. A tušíte vůbec, kdy vlastně vzniklo české cukroví?

Seznam.cz banner

Francie

Historie vánočního dezertu, Bûche de Noël připomínajícího svým tvarem polínko, sahá hluboko do minulosti, až ke keltským legendám. Keltové údajně slavili zimní slunovrat pálením zdobených polínek, čímž děkovali slunci, teplu i životu. Postupem času se tato tradice pozměnila a začala spojovat s Vánoci a dřevěné polínko bylo z praktických důvodů nahrazeno tím sladkým, které známe dnes. „Bûche de Noël je populární vánoční pochoutku a cukrárny ve Francii se každoročně předhánějí, která z nich udělá originálnější a chutnější“, vysvětluje Lukáš Otys, majitel francouzské cukrárny Saint Tropez v Praze. „I nás šéfcukrář Marc Le Breton si každý rok vyhraje a přichází s novými a novými recepty, které naším zákazníkům zprostředkují alespoň kousek francouzských Vánoc na ochutnání“, pokračuje.

Anglie

K anglickým Vánocům nepostradatelně patří koláčky mince pie. Jedná se o skutečně tradiční dezert, o němž můžeme najít zmínky již ve 13. století. Původně byly plněny masem, nicméně později se z tohoto receptu vyvinula jeho sladká varianta, na které si Britové pochutnávají dodnes. I vzhled prošel zajímavou změnou. První mince pies byly oválné a odkazovaly na tvar Ježíškových jesliček. Bohatší rodiny se honosily tím, že si svými kuchaři nechaly péct složitější mince pies, od hvězdiček po srdíčka a někdy dokonce koláčky tvořily i malou skládačku. Nicméně postupem času se tvar ustálil na kulaté verzi. Stará pověra tvrdí, že pokud budete jíst mince pie každý den od Štědrého večera až do 5. ledna, tedy celých 12 dnů, budete mít dalších 12 měsíců štěstí. Takže kdo si dá?

Itálie

I Italové si na Vánoce pochutnávají na speciálním sladkém chlebu, tzv. Panettone. Podle pověsti připálil šéfkuchař u královského dvora na Štědrý den dort chystaný na slavnostní hostinu. Zachránil ho ale jeden z kuchtíků, Toni, který přinesl kvasnice a hnětl je s moukou, vejci, cukrem a kandovaným ovocem, dokud nezískal měkké těsto. Věřte nebo ne, ale výsledkem byl výborný panettone, který sklidil velký úspěch a byl pojmenován jako Pan de Toni po svém vynálezci, Tonim. Dnes je Panettone tradičně vyráběn s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou.

Německo

Kdo by neznal vánoční moučník našich sousedů, tzv. štolu? Údajně vznikla v německých Drážďanech, nicméně protože bylo v období svátků zakázáno používat máslo a mléko kvůli půstu, nebyla tehdejší štola právě nejchutnější. Až na žádost saského kurfiřta Ernsta povolil papež používání másla a mléka i během adventu a štola se tak stala oblíbeným vánočním pokrmem, který nesmí chybět na žádné německé vánoční tabuli. Uvnitř najdete zapečené sušené ovoce a ořechy a na povrchu je hustě posypaná moučkovým cukrem. Oválný tvar štoly má připomínat malého Ježíška v jesličkách zabaleného v plenkách.

Česká republika

Všichni sice víme, že na Vánoce Češi nejraději mlsají cukroví, ale tušili jste, jakou má historii? Asi by vás překvapilo, že nesahá až tak daleko, první zmínky o jeho pečení nacházíme až v 19. století. „Nicméně i v tuto dobu si mohly cukroví dovolit jen bohaté rodiny, neboť třtinový cukr a bílá mouka, byly drahé. Chudí lidé si tak na Vánoce dopřávali spíše sušené ovoce a ořechy“, popisuje majitel cukrárny Saint Tropez Lukáš Otys. „Podle tradice, by se mělo péct právě 7 druhů cukroví, nicméně my naším zákazníkům nabízíme druhů hned 11, od lineckého, přes vanilkové rohlíčky až po rumové kuličky“, dodává.

Autor: Aneta Kuchařová

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky ořechy Vánoce cukr mouka dezert moučník mléko cukrárna máslo sladké pečení vánoční pečení sušené ovoce štola tradiční Vánoce mince pies panettone

Návrhy pro vás

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli Sladké

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera Sladké

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem Nápoje

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví Sladké

Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví Sladké

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví


Přečtěte si také

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Sladké
Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli

Sladké
Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Prostřeno!
Prostřeno: Damiánkův sen

Prostřeno: Damiánkův sen

Prostřeno!
Prostřeno: Hromada štěstí na talíři

Prostřeno: Hromada štěstí na talíři

Prostřeno!
Prostřeno: Kouzelný lektvar babičky Kuncové

Prostřeno: Kouzelný lektvar babičky Kuncové

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Sladké
Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera Sladké

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera

Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví Sladké

Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví

Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby Maso

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Maso

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Recepty
Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel Přílohy

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

O „superdávku“ nepožádala řada sociálně slabých domácností, tvrdí výzkum. Co je odrazuje? Mohlo jít i o souhru okolností, řekl Rath k litoměřické tragédii. Pravdu rozklíčuje znalec Policisté napadli na slovenské ubytovně českého občana. Ten zrovna živě vysílal na síti

prima-zeny

Poslední fotka Hezuckého na veřejnosti: Pohublý, na vozíčku, přesto bavil ostatní Zákeřná nemoc udeřila rychle. Smrt přišla za necelé dva měsíce, říká přítel Hezuckého Zemřel moderátor Patrik Hezucký. Bojoval s vážnou nemocí

prima-zoom

Vzácná chobotnice váží jako dospělý člověk První zločin ve vesmíru má překvapivé rozuzlení. Zhrzená exmanželka se přiznala ke lži Jak velké horko člověk vydrží? Kromě údaje z teploměru rozhoduje ještě jedna veličina

prima-fresh

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera

prima-cool

Netflix získal Pottera nebo Pána prstenů Tarantino zveřejnil svých 20 nejlepších filmů 21. století. Druhý je animák pro děti DiCaprio konečně potvrdil roli v pokračování kultovní krimi pecky

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Jedovaté vánoční květiny: Pozor na brambořík, vánoční hvězdu, čemeřici i hvězdník S vánoční výzdobou neotálejte. Stromeček si ozdobte klidně už na Mikuláše Adventní věnec může zapálit celý byt. Jak zabránit požáru od svíčky?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.