Suroviny
- olej
- vepřové maso 1 kg
- smetana 400 ml
- pepř 1 lžíce
- brambory 1.5 kg
- muškátový oříšek 1 ks
- smetana 450 ml
Postup přípravy
Nejprve si připravíme smetanové brambory. Předehřejeme si troubu na 160 C. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na slabé plátky. Pekáč vymažeme máslem, vytvoříme slabou vrstvu brambor, kterou osolíme, opepříme, nastrouháme muškátový oříšek a prolijeme trochou smetany. Dále pak postupujeme tímto způsobem vrstvu po vrstvě, dokud nespotřebujeme všechny brambory a smetanu. Pečeme asi hodinu, přidáme na plátky nakrájené máslo a dále pečeme 30 minut. Brambory by měly mít krásně zlatavou barvu.
Když máme brambory upečené, dále připravíme vepřovou panenku a následně pepřovou omáčku. Rozpálíme si trošku oleje na pánvičce a přidáme jemně naklepanou, osolenou a opepřenou panenku. Pečeme rovnoměrně po všech stranách, dbáme na to, abychom ji nevysušili. Výpek z masa bude základem pro pepřovou omáčku. Do rozpáleného výpeku dáme lžíci zeleného sterilovaného pepře a dvě minuty ho restujeme. Dále přidáme 400 ml smetany na šlehání a snížíme teplotu. Přidáme sůl, čerstvě mletý pepř a necháme provařit až do požadované hustoty. Panenku servírujeme se smetanovými bramborami a trochou pepřové omáčky.