Suroviny
Head
- vepřová panenka 5 špalíčků
Head, švestková omáčka
- švestky
Head
- worchestrová omáčka
Švestková omáčka
Postup přípravy
Vepřovou panenku odblaníme a špičkou nože prořízneme kapsu. Sušenými švestky naplníme panenku a maso uzavřeme špejlemi. Panenku pokapeme worcesterem, posypeme hrubozrnnou solí a drceným pepřem. Důkladně ze všech stran opečeme na pánvi a poté vložíme do pekáče a 10 minut dopečeme v troubě v alobalu minimálně při 180 stupních. Možno dodělat i na pánvi pod pokličkou.
Švestková omáčka: Sušené švestky si nakrájíme nadrobno a orestujeme na másle. Posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zalejeme portským vínem a necháme vyvařit. Po chvilce přilijeme vývar a necháme švestky povařit. Omáčka se zredukuje, požadovaného množství dosáhneme doléváním vína a vývaru. Podle chuti použijeme jenom vzniklou omáčku nebo švestky s omáčkou rozmixujeme.
Cizrnovo-bazalkové pyré: Cizrnu si namočíme den předem. Potom ji co nejvíc rozvaříme. Slejeme vodu a ponorným mixerem promixujeme s bazalkou, lučinou a olivovým olejem. Zředíme smetanou a osolíme.