Na těsto
- citronová kůra
- mléko 500 ml
Postup přípravy
Z droždí, cukru a čtvrt litru mléka si připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku, přidáme kvásek, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, máslo, moučkový cukr a žloutky a zbytek mléka. Suroviny spojíme a „vyboucháme“ těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň: tvaroh, žloutky, cukr vanilkový, moučkový a citronovou kůru smícháme dohromady a utřeme.
Dále si připravíme makovou náplň: mléko s mákem a hřebíčkem povaříme, přidáme povidla, moučkový a vanilkový cukr. Necháme vychladnout.
Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme ho na čtyři díly, které podsypeme hladkou moukou. Na každý bochánek dáme náplň a utvoříme šátečky, které klademe na plech vymaštěným máslem a rukou tvoříme koláč. Okraje pomastíme máslem, přidáme náplň, posypeme drobenkou a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme půl hodiny. Po upečení okraje opět pomastíme máslem a necháme vychladnout.