Suroviny
- mandarinky 5-6 ks
- máslo 100 g
- cukr krupice 120 g
- citronová kůra
- sůl 1 špetka
- vejce 3 ks
- tučný tvaroh 750 g
- dětská krupička 70 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
A pokud nemáte doma zrovna mandarinky, použijte jiné měkké ovoce – bude dobrý i s meruňkami, nektarinkami, broskvemi, jahodami, malinami nebo borůvkami.
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Plech nebo pekáček (25 x 35 cm) lehce navlhčete a vyložte pečicím papírem (nebo vymažte máslem a vysypte krupičkou).
- Jednu mandarinku přepulte a vymačkejte z ní šťávu. Ostatní mandarinky pečlivě oloupejte (aby na nich zbylo jen minimum bílé dužiny, pokud byste to neudělali, mandarinky v koláči budou hořké), vyjměte bílý střed a nakrájejte je na 5 mm silná kolečka.
- Do mísy vložte povolené máslo, cukr, citronovou kůru a špetku soli a šlehejte několik minut do krémové konzistence. Šlehejte dál a přidávejte po jednom vajíčka, následně i veškerý tvaroh, šťávu z mandarinky a vanilkový extrakt.
- Krupičku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte k těstu a naposledy rychle prošlehejte dohladka.
- Těsto naneste na plech a nahoru položte kolečka mandarinek. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut.
- Krájejte a servírujte vychlazené.