Suroviny
- uzená šunka od kosti (v celku na kosti) 5 kg
- cibule 2 ks
- hřebíček 1 lžíce
- jalovec 1 lžíce
- bobkový list 4 ks
Na polevu
- švestková povidla (a) 1 hrnek
- pomerančová šťáva 1 hrnek
- javorový sirup 3 lžíce
- chilli 1 špetka
- hřebíček 1/2 hrnku
Postup přípravy
- Šunku dejte do velkého hrnce, přidejte nakrájenou cibuli, hřebíček, jalovec a bobkové listy, zakryjte vodou. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 3 ½ hodiny.
- Sundejte z plotny a nechte šunku úplně vystydnout v nálevu. Přes noc dejte hrnec do ledničky.
- Do menšího hrnce dejte povidla, pomerančovou šťávu, javorový sirup a chilli. Rozehřejte a na mírném ohni vařte asi 10 minut nebo dokud směs nezredukuje a nezhoustne.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Ze šunky odstraňte kůži a vyhoďte ji. Tuk na šunce cik-cak nařízněte a napíchejte do něj hřebíčky. Na celou šunku naneste kolem dokola polevu, dejte do trouby a pečte 1 hodinu nebo dokud nebude zlatohnědá. Nechte 30 minut odpočívat a pak ji můžete začít krájet na plátky.