Tipy na jarní gastroakce: pivní zážitky, festival vína nebo speciální koktejly k MDŽ

Chcete si na březen naplánovat nějaký gastronomický zážitek? Pak pro vás máme hned tři zajímavé tipy, které se vám můžou hodit. Do chuti se trefíme milovníkům piva, vína i nevšedních koktejlů. Tak čtěte dál!

Prohlídka pivovaru Gambrinus

Po několikaměsíční přestávce je návštěvníkům opět přístupná prohlídka pivovaru Gambrinus, která je součástí prohlídkových tras Plzeňského Prazdroje. Nenechte si ujít jedinečnou možnost z bezprostřední blízkosti nahlédnout do tajů provozu pivovaru Gambrinus, dozvědět se mnoho zajímavého z jeho historie a současnosti a dopřát si vydatnou degustaci piv. Nejbližší termín připadá na sobotu 4. března, další prohlídky následují každou sobotu vždy v 10:30 a 13:15 hodin.

Věděli jste například, že název pivovaru i řízného piva Gambrinus sahá až do 13. století a vychází ze jména vévody Jana Primuse, děda Karla IV. a patrona sladovníků? Původní První plzeňský akciový pivovar, dnes Gambrinus, v roce 1870 založilo 20 významných podnikatelů v čele s věhlasným Emilem Škodou. V roce 1909 bylo zdejší pivo nově na počest císaře Františka Josefa I. chráněno známkou Kaiserquell – Císařský zdroj. Ovšem za deset let, se vznikem samostatného Československa, byla registrována nová ochranná známka – Plzeňský Gambrinus.

Dvouhodinová prohlídka pivovaru Gambrinus začíná u návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje, odkud vás autobus zaveze přímo za sládkem. Ve smyslové expozici si můžete zblízka prohlédnout, očichat, a dokonce i ochutnat skutečné ingredience, se kterými Gambrinus pracuje. Podíváte se do historické i současné varny, navštívíte mimořádně zachovalou rozkvasnou spilku, kde zjistíte, jak pivo kvasilo v minulosti. U cylindrokónických tanků naopak objevíte, jak kvasí pivo dnes pomocí nejnovějších technologií, a ochutnáte ještě zrající pivo. Na závěr prohlídky se vrátíte do historické varny z roku 1869, kde se dozvíte více o tolik důležité péči o pivo a stylech čepování. Plnoletí návštěvníci si po celou dobu prohlídky užijí vydatnou degustaci nepasterizovaného a nefiltrovaného piva Gambrinus a dalších piv z portfolia Plzeňského Prazdroje.

Táborský festival vína slaví 15 let

Víno poteče v Táboře dva měsíce proudem a nouze nebude ani o kulturu. Pestrým programem pro dospělé i menší slaví Táborský festival vína 15 let. Další ročník v sobotu 25. února zahájilo Divadlo Járy Cimrmana. Milovníci gastronomie si od 7. března pochutnají na tom nejlepším z tuzemských i zahraničních vinic a kuchyní, kulturomilci nepřijdou o divadelní představení i kouzelnickou show a dočkají se nově i příznivci pohybu.

Každoročně festivalový program posunujeme dál. Milovníci kultury v něm najdou přední divadelní představení, přijede například Dejvické divadlo s herci jako Ivan Trojan, Martha Issová nebo Hynek Čermák, herec Michal Dlouhý přiveze legendární Listopad, nechybí Jaroslav Dušek a nově se v programu objevil jeden z nejlepších iluzionistů Pavel Dolejška se svou kouzelnickou show. Nabídneme ale hlavně skvělé gastronomické zážitky či degustace oceňovaných českých a zahraničních vín, ale také kávy a piva. Vstupenky sice rychle mizí, ale na mnohé akce je stále seženete, říká ředitel Táborského festivalu vína Jiří Blafka. Novinkou programu je Vinná stezka, jež návštěvníky provede částí evropsky oceněné stezky kolem Lužnice. Délka trasy je pět kilometrů a milovníci pohybu na ní najdou 16 vinařství.

Doplnil, že v březnu a dubnu Tábor navštíví ti nejlepší vinaři včetně letošních vítězů soutěže Vinař roku a Vinařství roku, ale také šlechtitelská a vinařská legenda Miloš Michlovský. Řeknu to po moravsku, přijďte, snad něco dobrého okoštujem! zve vinař, který stojí za vyšlechtěním mnoha nových rezistentních odrůd révy či nejlepšími nealkoholickými víny u nás.

Pestrý festivalový program, v němž nechybí oblíbené Putování za vínem po táborských sklepech, degustace s vinaři, dobrodružné koštování vína naslepo či večeře nejen u šéfkuchaře Martina Svatka v nové restauraci Mace, je dostupný na webu.

Březen v Hard Rock Cafe zasvětí ženám

Mezinárodní den žen (MDŽ) připadá na 8. března a je celosvětově uznávaným svátkem stanoveným OSN k výročí stávky newyorských švadlen. V Hard Rock Cafe Praha budou ženy oslavovat celý březen. Nebude chybět limitovaná nabídka koktejlů, charitativní tričko, ale taky koncert zpěvačky Andrey Kalousové, který se odehraje přímo na Den žen 8. března.

Celý březen bude v Rock Shopu Hard Rock Cafe možné zakoupit charitativní tričko s nápisem Rock Women's Health, přičemž část výtěžku z jeho prodeje poputuje organizaci Magee-Womens Research Institute, která je výzkumným centrem zabývajícím se výhradně zdravotními problémy žen a jejich dětí. Dále bude připraven také bohatý hudební program. Každý pátek od 10. března zahraje na stagi HRC DJ. Nápojová nabídka se od 1. do 31. března rozšíří hned o tři koktejly, Rock and Rosé Spritz z rosé prosecca a bezinkového likéru St. Germain Elderflower, Cause-Mo z vodky a pomerančového likéru Cointreau nebo nealko variantu Strawberry Basil Lemonade, osvěžující směs jahod a bazalky.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty