Suroviny
- telecí medailonky 1 dávka
- olivový olej 1 dávka
- česnek 1 dávka
- žampiony portobello 2 kus
- hovězí vývar 1 dávka
- víno marsala 1 dávka
- máslo 1 dávka
- sůl 1 dávka
Postup přípravy
Naklepeme si telecí medailonky a zprudka je osmahneme na olivovém oleji. Maso vyndáme, přidáme olej, výpek seškrábneme a zamícháme do oleje. Přidáme česnek, nakrájené houby portobello a lehce posolíme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, přilijeme víno a celé provaříme až do zhoustnutí. Na závěr přidáme velký kus másla, které necháme už spíš jen rozpustit, aby omáčka dostala lesk. Pak vrátíme medailonky, ať se už jen prohřejí a servírujeme. K masu si uvaříme kvalitní brambory ve slupce, které dobře omyjeme. Když jsou skoro měkké, naporcujeme je na plech a v troubě s trochou másla a soli ještě zapečeme. Při servírování polijeme skvělou redukcí z marsaly, hub a výpeku z telecího. Teplota: 160, 100, 180 °CVhodné pro vegetariány: nePočet porcí: 4Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: italskáDoba přípravy: 1–30 minutČas vaření: 30–60 minutRecipe category: hl. chod/ příloha/ restování/ vaření/ zapékání
Hlavní chod:Telecí medailonky s portobello a vínem marsala
Dezertní víno marsala se běžně používá při vaření – typická marsala omáčka se připravuje redukcí vína téměř až na sirup spolu s šalotkou, houbami a kořením.postup:Naklepeme si telecí medailonky a zprudka je osmahneme na olivovém oleji. Maso vyndáme, přidáme olej, výpek seškrábneme a zamícháme do oleje. Přidáme česnek, nakrájené houby portobello a lehce posolíme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, přilijeme víno a celé provaříme až do zhoustnutí. Na závěr přidáme velký kus másla, které necháme už spíš jen rozpustit, aby omáčka dostala lesk. Pak vrátíme medailonky, ať se už jen prohřejí a servírujeme.
K masu si uvaříme kvalitní brambory ve slupce, které dobře omyjeme. Když jsou skoro měkké, naporcujeme je na plech a v troubě s trochou másla a soli ještě zapečeme. Při servírování polijeme skvělou redukcí z marsaly, hub a výpeku z telecího.
Hlavní chod:
Telecí medailonky s portobello a vínem marsala
Velké žampiony portobello jsou výborné. Důležité je odhadnout čas restování masa i přípravy vinné redukce, aby vše bylo tak akorát jako u Lucie. Dezertní víno marsala se běžně používá při vaření – typická marsala omáčka se připravuje redukcí vína téměř až na sirup spolu s šalotkou, houbami a kořením.
Ingredience:
telecí medailonky pro 4 osoby
olivový olej
česnek
2 velké žampiony portobello
hovězí vývar (nebo ideálně vývar z telecích kostí)
víno marsala
máslo
pepř a sůl