Telecí kýta
- telecí kýta 1 kg
- cibule 1 ks
Bramborové noky
- hrubá mouka 300 g
Postup přípravy
Na oleji si orestujeme do zlatova cibuli, pak vložíme plátky masa, které osmahneme deset minut po obou stranách, aby se zatáhlo. Přilijeme víno, přidáme lžíci rajčatového protlaku, sůl, pepř, zavaříme cca 10 -15 minut, aby se vyvařil alkohol. Dolijeme vodou a dusíme doměkka, poté lehce zahustíme jíškou nebo škrobem. Dle chuti dosolíme, opepříme, v případě potřeby dosladíme.
Bramborové noky: Uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, sůl a hrubou mouku. Vypracujeme těsto, které nesmí lepit. Z těsta vytvoříme váleček, ze kterého ukrajujeme malé kousky a tvoříme nočky, které vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou. Zamícháme ode dna a opatrně vyndáme nebo scedíme. Hned podáváme s omáčkou.