Domácí kynutý knedlík
- cukr 1 lžička
Head
Postup přípravy
1. Maso vcelku prošpikujeme, osolíme, opepříme a orestujeme na sádle. Hovězí dáme do pekáče a na sádle dále orestujeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu s cibulí. Zeleninu přidáme do pekáče k masu, přidáme koření a maso přikryté poklicí pečeme na 200-250 stupňů C doměkka. Zeleninu zpod masa předáme do kastrolu, zalejeme mlékem, uvedeme k varu, zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, přidáme muškát, kůru, bílé víno, zjemníme smetanou a za stálého míchání pomalu vaříme aspoň 20 minut, až se dokonale provaří mouka. Dochutíme solí, cukrem, octem apod. Hotovou omáčku propasírujeme přes jemný cedník, což nám dá dost námahy.
2. Vykynuté těsto na knedlíky rozdělíme na dvě poloviny a necháme znovu asi čtvrt hodiny kynout. Rozválíme na dlouhé šišky a zase necháme asi 15 minut ležet. Vaříme v pekáči přesně 14 minut, po vyjmutí knedlíky ihned propícháme špejlí, aby se nesrazily, a za chvíli ještě potřeme olejem. Porcujeme a podáváme se svíčkovou a omáčkou a citronovým terčíkem se šlehačkou, brusinkami