Suroviny
- petržel 1 ks
- mrkev 2 ks
- hovězí maso 300 g
- celer 1/4 ks
- cibule 2 ks
- pálivá paprička
- nudle
- sůl
- pepř
- vejce 1 ks
- strouhanka
- olej 1 lžička
- játra 200 g
- majoránka
- česnek 6 stroužek
- černý pepř
- sůl
Postup přípravy
Hovězí žebra opereme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Přidáme omyté, ale neoloupané rozkrojené cibule, mrkev, petržel, kousek celeru, sůl, pepř, polévkové koření a malý kousek sušené pálivé papričky. Vše přivedeme k varu, sesbíráme pěnu a vaříme, až je maso měkké.
Mezitím si připravíme játrové knedlíčky: Kuřecí játra spolu s oloupaným česnekem rozetřeme. Přidáme vejce, olej, sůl, pepř a majoránku podle chuti. Nakonec je zahustíme strouhankou.
Když je maso měkké, polévku přecedíme. Maso a zeleninu nakrájíme a dáme zpět do vývaru. Ve vývaru zavaříme játrové knedlíčky, které vykrajujeme lžičkou, a vlasové nudle. Vaříme asi 10 minut. Játrové knedlíčky a nudle můžeme zavařit samostatně ve vroucí vodě. Sváteční hovězí polévku s játrovými knedlíčky podáváme hodně horkou.