Ingredience
- krůtí prsa 1.3 kg
- kuřecí stehno 4 ks
- slanina 20 dkg
- cibule
- hořčice
- sůl
- pepř
- majoránka
- sladká paprika
- olej
- koření na steak
- vejce 2-3 ks
Ingredience na nádivku
Postup přípravy
Krůtí maso a vykostěná kuřecí stehna den předem naložíme. Posypeme rozkrájenou cibulkou, přidáme sůl, pepř, špetku kmínu, majoránku, sladkou papriku. Naložené maso v misce zabalíme a dáme do chladničky. Druhý den maso rozbalíme a potřeme hořčicí. Pouze polovinu prsou a stehen poklademe anglickou slaninou a na ně dáme připravenou nádivku. Druhou polovinou prsou nádivku překryjeme. Nahoru položíme další vrstvu anglické slaniny a posypeme drobně nakrájenými natvrdo uvařenými vajíčky. Připravené maso vložíme do pekáče a pečeme zakryté až při 200 stupních. Pravidelně podléváme a poléváme vývarem. (Já tento pokrm peču ve velké černé pánvi na sklokeramické desce na první stupeň nejméně 2 hodiny. Pánev musí být zakrytá skleněnou poklicí.) Nádivka:
Jemně nakrájíme rohlíky, přidáme 4 žloutky, strouhané mandle, smetanu, jemně nakrájený salám a máslo. Pak muškátový oříšek, sůl, pepř, špetku majoránky, sladké papriky, celý kmín. Vše rukou dobře promícháme a podle potřeby dolijeme mlékem, abychom dosáhli vláčné konzistence. Přílohy: Opékané brambory
Kilogram brambor očistíme, nakrájíme na čtvrtky a necháme povařit asi 8 minut. Vodu scedíme a vložíme na pekáč potřený olejem. Brambory posypeme celým kmínem, jemně sladkou paprikou a kořením na brambory. Pekáč dáme do trouby na půl hodiny na 200 stupňů. Rýže
Propláchneme jeden a půl čtvrtlitrového hrnku rýže a nasypeme ji na zpěněnou cibulku. Zalijeme 3 hrnky vody, přidáme půl cibule a necháme deset minut vařit. Vypneme a necháme půlhodinku odpočinout. Zelenina
V osolené vodě povaříme celé malé mrkvičky a fazolové lusky. Přidáme rajčata a okurky.
Šumperská nadívaná krůtí duchna, opékané brambory, rýže, zelenina
Ingredience:
- 1,3 kg krůtích prsou
- 4 ks vykostěných kuřecích stehen
- 20 dkg anglické slaniny
- 1 cibule
- hořčice
- sůl, pepř
- majoránka
- sladká paprika
- olej
- koření na steak
- 2–3 vejce natvrdo
Ingredience na nádivku:
- 5–6 rohlíků
- 4 vejce
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- špetka majoránky, sladké papriky, celého kmínu
- 6 dkg strouhaných mandlí
- 3 lžíce smetany
- 20 dkg jemného salámu
- 3 silnější plátky másla
- 2 lžíce najemno nakrájené zelené petržele
- podle potřeby mléko (cca 2 dl)