Suroviny
- chobotnice 700 g
- vinný ocet 200 ml
- rajčata 4 ks
- celer 1–2 řapíky
- cuketa (malá) 1 ks
- petržel (velkolistá, nasekaná) 1 hrst
- mořská sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě mletý) 1 špetka
- olivový olej 4 lžíce
- citron 1 ks
„Je pro mě chutí, vůní a atmosférou Středomoří. Variací chobotnicových salátů je nespočet, nicméně, tento patří k mým favoritům. Vždy, když ho doma připravuji, připomene mi andaluské tapas nebo Balkán a obě tato místa mi velmi přirostla k srdci. Další důvod, proč ráda vařím chobotnici je, že moje dcera jí velmi miluje. Poprvé ochutnala mauricijskou verzi s lilkem, která byla také výtečná, nešlo o salát, ale teplý chod.
A kde pořídít čerstvou chobotnici? Mohu jen doporučit čerstvé ryby a Makro. Snadno se dopátráte po datu odlovu a původu, navíc mají obrat, což zaručuje čerstvost…“ Markéta Pavleje
Postup přípravy
- Chobotnici omyjte, očistěte, naporcujte na jednotlivá chapadla a dejte vařit do cca 0,5 l osolené vody, kam jste přidali 200 ml vinného octa. Vařte, dokud není měkká. Může to trvat přibližně 40–50 minut.
- Mezitím rajčata spařte horkou vodou, abyste je mohli snadno zbavit slupky. Zbavené slupky je nakrájejte na kousky velké přibližně 1,5 cm a dejte do salátové mísy. Přidejte cuketu nakrájenou na malé kostičky, řapíkatý celer na tenké plátky a petržel.
- Uvařená chapadla nakrájejte na centimetrové kousky, přidejte k zelenině, dochuťte solí, pepřem, pokapejte olejem a okyselte citronem.
- Servírovat salát můžete v tomto momentě, kdy je ještě vlažný, nebo vychlazený s kouskem focacci nebo bagety.
- Jako předkrm toto množství bude stačit pro 6 osob, jako hlavní jídlo pro 2–3 osoby.