Najděte si recept
Na co máte chuť?

Skořicové uzly Kanelbullar
Suroviny (16 ks porcí)
Těsto:
- máslo 80 g
- čerstvé droždí 25 g
- vlažné plnotučné mléko 250 ml
- světlá chlebová mouka 400–500 g
- mletý kardamom 2 lžičky
- sůl 1 lžička
- cukr krupice 40 g
- vejce 1 ks
- mouka na pomoučení
Náplň:
- máslo 100 g
- hladká mouka 1 lžička
- vanilkový cukr 1/2 lžičky
- cukr krupice 80 g
- mletá skořice 1 lžička
- mletý kardamom 1/2 lžičky
- zlatý sirup 3 lžíce
- perlový cukr na posypání
Postup
- Začněte přípravou těsta. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Mezitím droždí rozdrobte do vlažného mléka (ideálně o teplotě 36–37 °C), promíchejte, až se rozpustí, zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kardamomem a solí. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Kvásek vlijte do velké mísy, přilijte rozpuštěné máslo, nechte 1 minutu odstát, přisypte cukr a promíchejte. Po částech přidávejte mouku a hněťte těsto vařečkou, až bude pružné a stále trochu lepivé. Vejce rozšlehejte a na závěr přilijte polovinu do těsta a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte zhruba 30 minut kynout na teplém místě.
- Mezitím utřete 80 g másla s moukou, oběma cukry a kořením na hladkou náplň. Vykynuté těsto vyklopte nebo mu pomozte měchačkou na lehce pomoučený vál a vyválejte obdélníkový plát o velikosti zhruba 40 x 50 cm. Náplň navrstvěte lžící nebo stěrkou na těsto, plát přeložte podélně napůl a nakrájejte na 16 stejných kousků. Opatrně je rozmotejte, stočte do tvaru šroubovice a zauzlujte. Oba konce schovejte dospod a uzly skládejte na připravený plech. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Uzly potřete zbylým vejcem a pečte zhruba 10–12 minut dozlatova. Vyjměte, potřete zlehka sirupem, posypte cukrem a zakryjte navlhčenou utěrkou, aby zůstaly vláčné. Nechte zchladnout.
PRIMA TIP: Perlový cukr je speciální druh větších pevných krystalků cukru, které se při pečení nerozpouští a v ústech příjemně křupou, proto se zpravidla sype na pečivo jako ozdoba. Stejné chuti dosáhnete moučkovým cukrem, konzistence nadrobno nasekanými pekanovými či vlašskými ořechy. Nic se nestane, pokud ho vynecháte.
FIKA & HYGGE – Skandinávské pečení pro chvíle pohody
Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.
Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.
FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.
HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...
Vydalo nakladatelství Omega.