Těsto
- máslo 80 g
- droždí (čerstvé ) 25 g
- plnotučné mléko (vlažné ) 250 ml
- pšeničná chlebová mouka 400–500 g
- kardamom (mletý ) 2 lžičky
- cukr krupice 40 g
- vejce 1 ks
- mouka (na pomoučení)
- sůl 1 lžička
Náplň
- máslo 100 g
- hladká mouka 1 lžička
- vanilkový cukr 1/2 lžičky
- cukr krupice 80 g
- mletá skořice 1 lžička
- kardamom (mletý ) 1/2 lžičky
- sirup (zlatý sirup) 3 lžíce
- cukr (perlový cukr na posypání)
Postup přípravy
- Začněte přípravou těsta. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Mezitím droždí rozdrobte do vlažného mléka (ideálně o teplotě 36–37 °C), promíchejte, až se rozpustí, zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kardamomem a solí. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Kvásek vlijte do velké mísy, přilijte rozpuštěné máslo, nechte 1 minutu odstát, přisypte cukr a promíchejte. Po částech přidávejte mouku a hněťte těsto vařečkou, až bude pružné a stále trochu lepivé. Vejce rozšlehejte a na závěr přilijte polovinu do těsta a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte zhruba 30 minut kynout na teplém místě.
- Mezitím utřete 80 g másla s moukou, oběma cukry a kořením na hladkou náplň. Vykynuté těsto vyklopte nebo mu pomozte měchačkou na lehce pomoučený vál a vyválejte obdélníkový plát o velikosti zhruba 40 x 50 cm. Náplň navrstvěte lžící nebo stěrkou na těsto, plát přeložte podélně napůl a nakrájejte na 16 stejných kousků. Opatrně je rozmotejte, stočte do tvaru šroubovice a zauzlujte. Oba konce schovejte dospod a uzly skládejte na připravený plech. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Uzly potřete zbylým vejcem a pečte zhruba 10–12 minut dozlatova. Vyjměte, potřete zlehka sirupem, posypte cukrem a zakryjte navlhčenou utěrkou, aby zůstaly vláčné. Nechte zchladnout.
PRIMA TIP: Perlový cukr je speciální druh větších pevných krystalků cukru, které se při pečení nerozpouští a v ústech příjemně křupou, proto se zpravidla sype na pečivo jako ozdoba. Stejné chuti dosáhnete moučkovým cukrem, konzistence nadrobno nasekanými pekanovými či vlašskými ořechy. Nic se nestane, pokud ho vynecháte.
Skořicové uzly Kanelbullar Zdroj: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody