Bronte Aurell

Skořicové uzly Kanelbullar

Moje hodnocení
4x

Kynuté těsto vypadá složitě, ale jakmile se vám jednou povede, zjistíte, že je vlastně jednoduché, a ačkoliv příprava trvá dlouho, máte během ní spoustu volného času. Jiným způsobem nadýchané voňavé kypré těsto, které chutná fantasticky samotné, s rozinkami, s nejrůznějšími náplněmi nebo jen s kořením, nedocílíte. Skořicové uzly jsou světovou klasikou, kterou milují všichni – zvláště s kávou nebo teplým mlékem. 

16 porcí
60 minut
švédská

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou těsta. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Mezitím droždí rozdrobte do vlažného mléka (ideálně o teplotě 36–37 °C), promíchejte, až se rozpustí, zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kardamomem a solí. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Kvásek vlijte do velké mísy, přilijte rozpuštěné máslo, nechte 1 minutu odstát, přisypte cukr a promíchejte. Po částech přidávejte mouku a hněťte těsto vařečkou, až bude pružné a stále trochu lepivé. Vejce rozšlehejte a na závěr přilijte polovinu do těsta a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte zhruba 30 minut kynout na teplém místě.
  3. Mezitím utřete 80 g másla s moukou, oběma cukry a kořením na hladkou náplň. Vykynuté těsto vyklopte nebo mu pomozte měchačkou na lehce pomoučený vál a vyválejte obdélníkový plát o velikosti zhruba 40 x 50 cm. Náplň navrstvěte lžící nebo stěrkou na těsto, plát přeložte podélně napůl a nakrájejte na 16 stejných kousků. Opatrně je rozmotejte, stočte do tvaru šroubovice a zauzlujte. Oba konce schovejte dospod a uzly skládejte na připravený plech. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Uzly potřete zbylým vejcem a pečte zhruba 10–12 minut dozlatova. Vyjměte, potřete zlehka sirupem, posypte cukrem a zakryjte navlhčenou utěrkou, aby zůstaly vláčné. Nechte zchladnout.

PRIMA TIP: Perlový cukr je speciální druh větších pevných krystalků cukru, které se při pečení nerozpouští a v ústech příjemně křupou, proto se zpravidla sype na pečivo jako ozdoba. Stejné chuti dosáhnete moučkovým cukrem, konzistence nadrobno nasekanými pekanovými či vlašskými ořechy. Nic se nestane, pokud ho vynecháte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bronte Aurell

Knihy Omega - kuchařky Bronte Aurell

Sbírka více než 60 receptů na výborné koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie.

Lahodné ovocné koláče, sušenky, krémové cukrovinky, domácí buchty, pečivo i chleba – to vše je oslavou skutečného skandinávského pečení v celé své kráse.

FIKA je švédské slovo znamenající setkat se u šálku kávy nebo čaje a zakousnout něco dobrého. A je to také slovo pro pochoutku. Švédové si tradičně udělají dvě takové přestávky během každodenního shonu na setkání s rodinou, kolegy, přáteli i dětmi.

HYGGE je slovo, které vzniklo v Norsku, ale nyní je používáno hlavně v Dánsku. Znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“. Hygge může být vylepšeno krbem, dobrým filmem, šálkem něčeho teplého...

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty