Těsto
- máslo 80 g
- droždí (čerstvé ) 25 g
- plnotučné mléko (vlažné ) 250 ml
- pšeničná chlebová mouka 400–500 g
- kardamom (mletý ) 2 lžičky
- cukr krupice 40 g
- vejce 1 ks
- mouka (na pomoučení)
- sůl 1 lžička
Náplň
- máslo 100 g
- hladká mouka 1 lžička
- vanilkový cukr 1/2 lžičky
- cukr krupice 80 g
- mletá skořice 1 lžička
- kardamom (mletý ) 1/2 lžičky
- sirup (zlatý sirup) 3 lžíce
- cukr (perlový cukr na posypání)
Postup přípravy
- Začněte přípravou těsta. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Mezitím droždí rozdrobte do vlažného mléka (ideálně o teplotě 36–37 °C), promíchejte, až se rozpustí, zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kardamomem a solí. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Kvásek vlijte do velké mísy, přilijte rozpuštěné máslo, nechte 1 minutu odstát, přisypte cukr a promíchejte. Po částech přidávejte mouku a hněťte těsto vařečkou, až bude pružné a stále trochu lepivé. Vejce rozšlehejte a na závěr přilijte polovinu do těsta a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte zhruba 30 minut kynout na teplém místě.
- Mezitím utřete 80 g másla s moukou, oběma cukry a kořením na hladkou náplň. Vykynuté těsto vyklopte nebo mu pomozte měchačkou na lehce pomoučený vál a vyválejte obdélníkový plát o velikosti zhruba 40 x 50 cm. Náplň navrstvěte lžící nebo stěrkou na těsto, plát přeložte podélně napůl a nakrájejte na 16 stejných kousků. Opatrně je rozmotejte, stočte do tvaru šroubovice a zauzlujte. Oba konce schovejte dospod a uzly skládejte na připravený plech. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Uzly potřete zbylým vejcem a pečte zhruba 10–12 minut dozlatova. Vyjměte, potřete zlehka sirupem, posypte cukrem a zakryjte navlhčenou utěrkou, aby zůstaly vláčné. Nechte zchladnout.
PRIMA TIP: Perlový cukr je speciální druh větších pevných krystalků cukru, které se při pečení nerozpouští a v ústech příjemně křupou, proto se zpravidla sype na pečivo jako ozdoba. Stejné chuti dosáhnete moučkovým cukrem, konzistence nadrobno nasekanými pekanovými či vlašskými ořechy. Nic se nestane, pokud ho vynecháte.