redakce Prima FRESH

Red Velvet dort aneb červený a bílý Rudý samet pochází z New Yorku

Moje hodnocení
1x

Udává-li v pohádkách dramatický tón poukazující k ohňům pekelným kombinace červené a černé, pak směrem přesně opačným směřuje červená s bílou. Rudý samet, tak s trochou patosu i něhy nazvali Američané tento krásný výtvor, který se prý zrodil ve 20. letech minulého století v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Náš Ježíšek mu přidal čokoládový sněhový krém a dvojí verzí krému vám naznačuje, že si ho klidně můžete upéct i na Valentýna. Vždyť je to dort z lásky.

10 porcí
120 minut
americká

Těsto

Čokoládová poleva a krém

Krémová poleva

Cukrované brusinky a rozmarýn

Kdo ho tedy vymyslel? Historici jídla tvrdí, že označení „sametový“ vzniklo v časech viktoriánské Anglie, kdy se začaly péct dorty s kakaem, zjemňujícím tehdejší drsnou mouku do sametové konzistence. Dort i s označením se pak dostal do zámoří, kde si klade zásluhy o jeho výraznější zčervenání firma Adams, produkující potravinářská barviva, a již zmíněný hotel Waldorf Astoria, kde se prý okolo roku 1920 poprvé upekl v hezky červené podobě. Během války byl kvůli nedostatku barviva často barven řepnou šťávou a jeho variace s červenou řepou je dnes opět velmi populární, byť z jiných důvodů. Na těsto i krém samozřejmě existuje řada receptů, víceméně podobných.

Postup přípravy

  1. Na vánočně zasněžené brusinky a rozmarýn zahřívejte v kastrůlku 250 ml vody s 200 g cukru tak dlouho, až se cukr rozpustí a u okrajů kastrolu se začnou tvořit pěnivé bublinky. Sundejte z plotýnky a sirup nechte vychladnout.
  2. Do sirupu vsypte brusinky a nechte je pořádně obalit v sirupu. Vyndávejte je děrovanou naběračkou a nechte okapat v cedníku nebo na husté mřížce, pod kterou jste dali nějakou nádobu na zachycení sirupu. Stejně postupujte s rozmarýnem. Po zaschnutí (asi 45 minut) je obalujte ve zbylých 250 g cukru a pak je nechte úplně zaschnout, než s nimi ozdobíte dort.
  3. Troubu předehřejte na 190 °C. Dvě nepřilnavé formy s odepínacím dnem o průměru 20 cm vymažte máslem a po dně vyložte kolečkem papíru na pečení.
  4. Nejlépe v robotu třete máslo s cukrem do hodně nadýchané pěny, v robotu to trvá 3 až 4 minuty. Po jednom zapracujte vejce, v robotu zastavujte motor a stírejte směs ze stěn mísy mezi přidáváním vajec.
  5. Pak zapracujte mouku ve třech dávkách střídavě s podmáslím tak, že začnete a končíte moukou. Nakonec zapracujte sůl, vanilku a kakao.
  6. Teď postupně zapracovávejte barvivo – naberte ho vždy jen na špičku nože, zapracujte a posuďte, jak intenzivní barvu těsta chcete mít.
  7. V malé misce promíchejte ocet a sodu, směs bude šumět, pak ji také zapracujte do těsta.
  8. Těsto rovnoměrně rozdělte do forem, dejte do trouby a pečte 20 až 25 minut, až se těsto začne trochu odtahovat od stěn a na dotek bude pevné. Nechte ve formách chladnout 10 minut, pak vyklopte na mřížku, stáhněte papír a nechte spodkem vzhůru úplně vychladnout.
  9. Na čokoládovou polevu rozehřejte nalámanou čokoládu se smetanou nejlépe ve vodní lázni při střední teplotě a za stálého promíchávání, až získáte úplně hladký krém.
  10. Před spojováním korpusu a potíráním musíte tuto polevu nechat vychladnout do roztíratelné konzistence. Každých 5 až 10 minut ji promíchejte. Chladnutí může trvat od 15 minut do 1 hodiny podle kvality přísad a okolní teploty. Poleva trochu jakoby zřídne a bude méně lesklá. Polevou pak korpusy spojte a potřete navrch a po stranách.
  11. Na krémovou polevu utřete máslo s cukrem nejlépe v robotu, pak v míse spojte s krémovým sýrem a vanilkou. Třete vařečkou, až bude krém hladký.
  12. Dort potřete krémovou polevou a ozdobte brusinkami a rozmarýnem.

PRIMA TIPY

  • Chcete-li upéct dort třípatrový, použijte buď tři stejné formy. Pokud máte jen dvě, rozdělte těsto na třetiny (je lépe je odvážit), nejprve upečte dva korpusy a pak třetí.
  • Kdyby vám náhodou zbyla čokoládová poleva, nechte ji v ledničce více vychladit a pak z ní vyválejte bonbonky, které můžete ještě různě zdobit či namočit ještě do tmavé čokolády jako luxusní chuťovku a stejně luxusní vánoční dárek.
  • Red Velvet dort je častý na Valentýna, kdy se zdobí obvykle jen symbolem srdce nebo peče ve formě srdcového tvaru.
  • Cukr a sirup z obalování brusinek můžete samozřejmě znovu použít, sirup například do koktejlů. Obalené brusinky můžete uchovat v uzavřené nádobě asi 3 dny v ledničce. Zbylé můžete svařit na rychlou zavařeninu.

Vyzkoušejte také jednoduchý čokoládový koláč podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty