Těsto
- máslo (změklé) 120 + na vymazání
- cukr krupice (přírodní) 200 g
- vejce (velká) 2 ks
- hladká mouka (prosátá) 300 g
- podmáslí 230 g
- mořská sůl (jemná) 1 lžička
- vanilkový extrakt 1 lžička
- kakao (holandského typu, prosáté) 20 g
- potravinářské barvivo (jedlá červená barvicí pasta) cca 1/2 lžičky
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- jedlá soda 1 lžička
Čokoládová poleva a krém
- bílá čokoláda (kvalitní) 700 g
- smetana ke šlehání (de luxe 40%) 250 g
Krémová poleva
- máslo (změklé) 90 g
- moučkový cukr (prosátý) 75 g
- krémový sýr (plnotučný) 220 g
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
Cukrované brusinky a rozmarýn
- cukr krupice (jemný, bílý) 450 g
- brusinky (čerstvé, americké) 300 g
- rozmarýn několik snítek
Kdo ho tedy vymyslel? Historici jídla tvrdí, že označení „sametový“ vzniklo v časech viktoriánské Anglie, kdy se začaly péct dorty s kakaem, zjemňujícím tehdejší drsnou mouku do sametové konzistence. Dort i s označením se pak dostal do zámoří, kde si klade zásluhy o jeho výraznější zčervenání firma Adams, produkující potravinářská barviva, a již zmíněný hotel Waldorf Astoria, kde se prý okolo roku 1920 poprvé upekl v hezky červené podobě. Během války byl kvůli nedostatku barviva často barven řepnou šťávou a jeho variace s červenou řepou je dnes opět velmi populární, byť z jiných důvodů. Na těsto i krém samozřejmě existuje řada receptů, víceméně podobných.
Postup přípravy
- Na vánočně zasněžené brusinky a rozmarýn zahřívejte v kastrůlku 250 ml vody s 200 g cukru tak dlouho, až se cukr rozpustí a u okrajů kastrolu se začnou tvořit pěnivé bublinky. Sundejte z plotýnky a sirup nechte vychladnout.
- Do sirupu vsypte brusinky a nechte je pořádně obalit v sirupu. Vyndávejte je děrovanou naběračkou a nechte okapat v cedníku nebo na husté mřížce, pod kterou jste dali nějakou nádobu na zachycení sirupu. Stejně postupujte s rozmarýnem. Po zaschnutí (asi 45 minut) je obalujte ve zbylých 250 g cukru a pak je nechte úplně zaschnout, než s nimi ozdobíte dort.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Dvě nepřilnavé formy s odepínacím dnem o průměru 20 cm vymažte máslem a po dně vyložte kolečkem papíru na pečení.
- Nejlépe v robotu třete máslo s cukrem do hodně nadýchané pěny, v robotu to trvá 3 až 4 minuty. Po jednom zapracujte vejce, v robotu zastavujte motor a stírejte směs ze stěn mísy mezi přidáváním vajec.
- Pak zapracujte mouku ve třech dávkách střídavě s podmáslím tak, že začnete a končíte moukou. Nakonec zapracujte sůl, vanilku a kakao.
- Teď postupně zapracovávejte barvivo – naberte ho vždy jen na špičku nože, zapracujte a posuďte, jak intenzivní barvu těsta chcete mít.
- V malé misce promíchejte ocet a sodu, směs bude šumět, pak ji také zapracujte do těsta.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do forem, dejte do trouby a pečte 20 až 25 minut, až se těsto začne trochu odtahovat od stěn a na dotek bude pevné. Nechte ve formách chladnout 10 minut, pak vyklopte na mřížku, stáhněte papír a nechte spodkem vzhůru úplně vychladnout.
- Na čokoládovou polevu rozehřejte nalámanou čokoládu se smetanou nejlépe ve vodní lázni při střední teplotě a za stálého promíchávání, až získáte úplně hladký krém.
- Před spojováním korpusu a potíráním musíte tuto polevu nechat vychladnout do roztíratelné konzistence. Každých 5 až 10 minut ji promíchejte. Chladnutí může trvat od 15 minut do 1 hodiny podle kvality přísad a okolní teploty. Poleva trochu jakoby zřídne a bude méně lesklá. Polevou pak korpusy spojte a potřete navrch a po stranách.
- Na krémovou polevu utřete máslo s cukrem nejlépe v robotu, pak v míse spojte s krémovým sýrem a vanilkou. Třete vařečkou, až bude krém hladký.
- Dort potřete krémovou polevou a ozdobte brusinkami a rozmarýnem.
PRIMA TIPY
- Chcete-li upéct dort třípatrový, použijte buď tři stejné formy. Pokud máte jen dvě, rozdělte těsto na třetiny (je lépe je odvážit), nejprve upečte dva korpusy a pak třetí.
- Kdyby vám náhodou zbyla čokoládová poleva, nechte ji v ledničce více vychladit a pak z ní vyválejte bonbonky, které můžete ještě různě zdobit či namočit ještě do tmavé čokolády jako luxusní chuťovku a stejně luxusní vánoční dárek.
- Red Velvet dort je častý na Valentýna, kdy se zdobí obvykle jen symbolem srdce nebo peče ve formě srdcového tvaru.
- Cukr a sirup z obalování brusinek můžete samozřejmě znovu použít, sirup například do koktejlů. Obalené brusinky můžete uchovat v uzavřené nádobě asi 3 dny v ledničce. Zbylé můžete svařit na rychlou zavařeninu.
Vyzkoušejte také jednoduchý čokoládový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí