Suroviny
- mazanec 1 ks
- jablka 6 ks
- mléko 750 ml
- vejce 3 ks
- cukr krupice 70 g
- tučný tvaroh 500 g
- máslo 120 g + na vymazání formy
- moučkový cukr 100 g
- sušené rozinky 150 g
- rum
- vanilkový lusk
- mletá skořice
K podávání
- vanilková zmrzlina
- meduňka (čerstvé lístky )
Postup přípravy
- Rozinky zalijte rumem a nechte je máčet. Poté do mísy vložte tvaroh, 50 g rozpuštěného másla a 100 g moučkového cukru. Vše dobře promíchejte.
- Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájejte na plátky a opečte na pánvi se 40 g másla. Můžete udělat nadvakrát. Před otočením je můžete zlehka posypat cukrem, aby zkaramelizovala.
- Do velké mísy nalijte mléko, přidejte 3 vejce, vanilku, 70 g cukru krupice a dobře promíchejte metličkou. Do směsi vložte 1 cm tenký plátek mazance a nechte pořádně nasáknout. Plátky klaďte do předem vymazaného pekáče.
- Když je dno pekáče zakryté plátky mazance, udělejte další vrstvu z plátků jablek, které poté posypejte skořicí. Slijte rozinky a položte je na jablka. Nalijte a rozprostřete trochu tvarohu. A položte další vrstvu namočeného mazance.
- Vrstvy opakujte, až skončíte poslední vrstvu mazancem. Na tuto poslední vrstvu rozdělte poslední část másla, cca 40 g.
- Žemlovku vložte do předehřáté trouby na 170 °C a pečte zhruba 30 minut, aby mazanec byl seshora zlatavý.
- Žemlovku podávejte s vanilkovou zmrzlinou a čerstvými lístky meduňky.
PRIMA TIP: Zaměřte se na jablka i tvaroh, jimiž prokládáte žemlovku. Jedná se o suroviny, kterých máme dostatek u nás. Odkud pocházejí vámi vybrané? Od nás? Lokální farmáři a zemědělci je totiž nabízejí ve špičkové kvalitě. Další tipy a informace o kvalitních potravinách najdete na webu akademiekvality.cz.
Žemlovka z mazance s vanilkovou zmrzlinou a meduňkou 2 Zdroj: Akademie kvality
Žemlovka z mazance s vanilkovou zmrzlinou a meduňkou 3 Zdroj: Akademie kvality