Akademie kvality

Žemlovka z mazance s vanilkovou zmrzlinou a meduňkou

Moje hodnocení
10x

Asi už jste někdy ochutnali klasickou žemlovku s vekou. Ale co když je základem mazanec nebo vánočka? Možná vás tato klasická staročeská pochoutka přesvědčí, že má smysl péct mazanec i jindy než o Velikonocích :) My jsme zemlbábu obohatili o pořádnou dávku tvarohu, zkaramelizovaná jablíčka, rozinky máčené v rumu a voňavou skořici s vanilkou. Jestli si chcete život osladit pořádně, přidejte k ještě horké žemlovce vanilkovou zmrzlinu a pokrm korunujte lístky meduňky.

6 porcí
90 minut
česká

Suroviny

K podávání

Postup přípravy

  1. Rozinky zalijte rumem a nechte je máčet. Poté do mísy vložte tvaroh, 50 g rozpuštěného másla a 100 g moučkového cukru. Vše dobře promíchejte.
  2. Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájejte na plátky a opečte na pánvi se 40 g másla. Můžete udělat nadvakrát. Před otočením je můžete zlehka posypat cukrem, aby zkaramelizovala.
  3. Do velké mísy nalijte mléko, přidejte 3 vejce, vanilku, 70 g cukru krupice a dobře promíchejte metličkou. Do směsi vložte 1 cm tenký plátek mazance a nechte pořádně nasáknout. Plátky klaďte do předem vymazaného pekáče.
  4. Když je dno pekáče zakryté plátky mazance, udělejte další vrstvu z plátků jablek, které poté posypejte skořicí. Slijte rozinky a položte je na jablka. Nalijte a rozprostřete trochu tvarohu. A položte další vrstvu namočeného mazance.
  5. Vrstvy opakujte, až skončíte poslední vrstvu mazancem. Na tuto poslední vrstvu rozdělte poslední část másla, cca 40 g.
  6. Žemlovku vložte do předehřáté trouby na 170 °C a pečte zhruba 30 minut, aby mazanec byl seshora zlatavý.
  7. Žemlovku podávejte s vanilkovou zmrzlinou a čerstvými lístky meduňky.

PRIMA TIP: Zaměřte se na jablka i tvaroh, jimiž prokládáte žemlovku. Jedná se o suroviny, kterých máme dostatek u nás. Odkud pocházejí vámi vybrané? Od nás? Lokální farmáři a zemědělci je totiž nabízejí ve špičkové kvalitě. Další tipy a informace o kvalitních potravinách najdete na webu akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty