Suroviny
- hladkolistá petržel 1/2 hrnku
- čerstvý estragon, lístky 1/4 hrnku
- zeleninový vývar 1,5 litru
- listy špenátu 2 hrnky
- jarní cibulka, bílá část nakrájená 4 ks
- extra panenský olivový olej 4 lžíce
- česnek, rozdrcený 2 středně velké stroužky
- kulatozrnná rýže na rizoto 1 a 1/2 hrnku
- trochu nastrouhané citronové kůry
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- zelený chřest 1 svazek (500 g)
Odkaz
Všechny recepty s chřestem na jednom místě najdete v našem speciálu
Postup přípravy
- Polovinu listů petržele a estragonu nakrájejte nadrobno. Připravte si velkou mísu s ledovou vodou. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a vsypte do ní zbylé listy petržele, estragonu, špenát a zelenou část jarních cibulek. Povařte 30 vteřin, děrovanou naběračkou přesuňte do ledové lázně a nechte zcela vychladnout. Listy pak sceďte a rozmixujte je s asi půl hrnkem teplého vývaru.
- Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej, přidejte česnek a nakrájenou bílou část cibulky a smažte asi 1 minutu. Poté vsypte propláchnutou rýži a promíchejte ji, aby se obalila olejem, a asi 3 minuty za stálého míchání restujte.
- Plamen snižte na minimum. Po částech přilévejte do rýže horký vývar a vždy počkejte, až se předchozí dávka vsákne. Mezitím krátce povařte očištěný chřest ve vroucí osolené vodě, aby zvláčněl, ale zůstal na skus pevný (zhruba 3 minuty).
- Až bude rýže měkká, ale na skus ještě trochu pevná, sejměte ji z plamene a promíchejte s rozmixovanými zelenými listy, citronovou kůrou, nakrájenými zbylými listy petržele a estragonu a rizoto podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ho s chřestem.