Regionální potravina

Zapečené cibule plněné sýrem gouda

Moje hodnocení
11x

O tomto pokrmu si dovolíme tvrdit, že představuje zajímavou alternativu francouzské cibulačky. Pokud tedy milujete tuto polévku, jednoznačně vás zaujmou i cibule plněné goudou. Nesmí chybět ani zeleninový vývar a bílé víno. Podmínkou chutného receptu je ovšem volba surovin. Zkuste preferovat lokální.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Malý pekáč vytřete máslem.
  2. Zeleninový vývar přiveďte k varu, přidejte víno a provařte.
  3. Cibule oloupejte, rozřízněte podélně a opatrně sundejte 3 vrstvy. Vnější vrstvy cibule vložte do vroucího vývaru a vařte 3–4 minuty. Vytáhněte a nechte vychladnout.
  4. Připravte náplň. Rajčata nastrouhejte na hrubém struhadle, většinu slupky, která zůstane, vyhoďte. Přidejte strouhanku, najemno nasekaný česnek, nasekanou petrželku, nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a 90 g goudy nastrouhané najemno. Vše promíchejte.
  5. Každou vrstvu cibule naplňte směsí a utáhněte. Cibule skládejte do pekáče vedle sebe. Podlijte trochou vývaru a pečte 40 minut.
  6. Po 40 minutách vytáhněte a zastrouhejte zbylou goudou a pečte dalších 10 minut.

PRIMA TIP: V tomto receptu bude hlavní hvězdou geniální sýr naprosto fenomenální chuti, a to Ovčí gouda archivní sýr ze Statku Horní Dvorce v jižních Čechách. Jedná se o polotvrdý sýr, který se vyrábí speciální ruční technologií ze 100% ovčího mléka. Poté poměrně dlouho zraje, díky čemuž se může pyšnit plnou, ostrou a aromatickou chutí a vůní. Tato pochoutka byla vloni oceněna Regionální potravinou v Jihočeském kraji.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty