Suroviny
- zeleninový vývar 500 ml
- bílé víno 350 ml
- máslo 20 g
- cibule (velké ) 4 ks
- rajčata 3 ks
- strouhanka 120 g
- gouda (ovčí gouda (viz tip)) 120 g
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- jarní cibulka 3 ks
- česnek 2 stroužky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Malý pekáč vytřete máslem.
- Zeleninový vývar přiveďte k varu, přidejte víno a provařte.
- Cibule oloupejte, rozřízněte podélně a opatrně sundejte 3 vrstvy. Vnější vrstvy cibule vložte do vroucího vývaru a vařte 3–4 minuty. Vytáhněte a nechte vychladnout.
- Připravte náplň. Rajčata nastrouhejte na hrubém struhadle, většinu slupky, která zůstane, vyhoďte. Přidejte strouhanku, najemno nasekaný česnek, nasekanou petrželku, nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a 90 g goudy nastrouhané najemno. Vše promíchejte.
- Každou vrstvu cibule naplňte směsí a utáhněte. Cibule skládejte do pekáče vedle sebe. Podlijte trochou vývaru a pečte 40 minut.
- Po 40 minutách vytáhněte a zastrouhejte zbylou goudou a pečte dalších 10 minut.
PRIMA TIP: V tomto receptu bude hlavní hvězdou geniální sýr naprosto fenomenální chuti, a to Ovčí gouda archivní sýr ze Statku Horní Dvorce v jižních Čechách. Jedná se o polotvrdý sýr, který se vyrábí speciální ruční technologií ze 100% ovčího mléka. Poté poměrně dlouho zraje, díky čemuž se může pyšnit plnou, ostrou a aromatickou chutí a vůní. Tato pochoutka byla vloni oceněna Regionální potravinou v Jihočeském kraji.