Suroviny
- vepřová krkovice (uzená) 1 kg
- med 3 lžíce
- šalotka (nebo malé cibulky) 5 ks
- balzamikový ocet 2 lžíce
- hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- olej 2 lžíce
- bílé víno 125 ml
Kapustičky
- cibule (větší) 1 ks
- růžičková kapusta 500 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- muškátový oříšek
- chilli (mleté)
- med 1 lžíce
- hořčice 2 lžíce
Postup přípravy
- Troubu si rozehřejeme na 200 °C. Do pekáčku nalijeme dvě lžíce oleje, pokrájíme cibulky na půlkroužky, poklademe na maso a podlijeme bílým vínem. Dáme si maso předehřát na chvíli do trouby.
- Mezitím připravíme směs na krustičku: v hrnku promícháme med, balzamikový ocet, hořčici, sůl a pepř. Maso po chvilce vyjmeme a potřeme první polovinou medové směsi a dáme péct na 30 minut. Během pečení několikrát maso pečlivě podlijeme vypečenou tekutinou.
- Po 30 minutách maso vytáhneme z trouby a potřeme druhou polovinou směsi. Dáme péct na dalších 15 minut (již nepodléváme), aby se vytvořila hezká krusta.
- Na másle zpěníme cibuli nakrájenou najemno, přidáme očištěné kapustičky překrájené na půlky, osolíme, opepříme, přidáme špetku chilli a muškátový oříšek, med a hořčici a dusíme doměkka (doba záleží na velikosti, ale obecně se dá říct, že by neměla být delší než 10 minut, protože pak by kapustičky snadno ztratily barvu a pevnost).
- Uzenou pečínku servírujeme společně s kapustičkami, zdobíme vypečenou cibulkou.