návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Tvarohovo-citronový dort s malinami

Hodnoceno: 0x
1 dort porce
nad 2 hodiny
Tvarohovo-citronový dort s malinami
Autor: Dorty Chez Lucie Tvarohovo-citronový dort s malinami
Pokud se necítíte na piplačku s barvením krému a tvořením „ombré“ efektu, klidně dort nechte bílý a vršek ozdobte jen čerstvými malinami. I tak je opravdu výborný – osvěžující a letní.

Postup

  1. Korpus a citronový krém si připravte den dopředu, tvarohový krém až těsně před sestavením dortu.
  2. Korpus: Dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Troubu předehřejte na 175 °C. Žloutky šlehejte s 65 g cukru na vysoké otáčky, až nabudou a zesvětlají; trvá to asi 8 minut. Snižte rychlost šlehání a tenkým pramínkem přilévejte olej a citronovou šťávu. Směs ještě krátce prošlehejte na maximální otáčky. V čisté míse ušlehejte sníh z bílků a 50 g cukru a natřikrát ho pomocí gumové stěrky vmíchejte do žloutkové směsi.
  3. Navrch prosejte mouku, přidejte citronovou kůru a zlehka, ale velmi pečlivě zamíchejte. Dejte pozor, aby v těstě nezůstala žádná nerozmíchaná mouka.
  4. Těsto přelijte do připravené formy a pečte 35 minut.
  5. Korpus nechte asi 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyjměte a nechte vychladnout úplně. Zabalte do  fólie a uchovejte v chladu.
  6. Lemon curd / citronový krém: V žáruvzdorné míse promíchejte balonovou metlou vejce, cukr a citronovou šťávu. V kastrolu, na který pasuje mísa, přiveďte k varu asi 2 cm vody. Na kastrol umístěte mísu – nesmí se dotýkat hladiny vody – a za stálého šlehání zahřívejte, dokud krém nezhoustne.
  7. Ihned sundejte mísu z hrnce a do krému přidejte na kousky nakrájené máslo. Rozmíchejte dohladka. Povrch krému zakryjte ihned fólií, aby neokoral. Vychlaďte.
  8. Tvarohový krém: Tvaroh utřete s cukrem a citronovou šťávou. Vychlazenou smetanu ušlehejte a natřikrát vmíchejte do tvarohu. Krém není úplně pevný, ale po naplnění dortu a vychlazení ztuhne.
  9. Sestavení dortu: Vyboulený vršek korpusu seřízněte. Korpus podélně rozkrojte na tři stejné pláty.
  10. Na servírovací tác položte okruží z dortové formy, boky vyložte dortovou páskou.
  11. Na dno položte spodní část korpusu a pomažte ji polovinou citronového a čtvrtinou tvarohového krému. Na krém poklaďte třetinu malin. Navrch položte druhý plát korpusu a pořádně přitlačte.
  12. Namažte druhou polovinou citronového krému a druhou čtvrtinou tvarohového krému a poklaďte druhou třetinou malin. Zakryjte posledním plátem korpusu a přitlačte. Vršek dortu namažte třetí čtvrtinou tvarohového krému a dejte důkladně vychladit. Poslední část krému a maliny uchovejte v chladu na dokončení dortu.
  13. Před podáváním sejměte z dortu okruží a pásku. Část zbylého krému obarvěte malinovým pyré. Boky dortu potřete nejprve světlým krémem a potom vytvořte žíhání růžovým krémem.
  14. Nakonec dort ozdobte čerstvými malinami.
Tvarohovo-citronový dort s malinami
Autor: Dorty Chez Lucie Tvarohovo-citronový dort s malinami

Dorty Chez Lucie
Lucie Dvořáková

Světem pečení dortů vás provede cukrářka Lucie Dvořáková, mimo jiné blogerka známá jako Chez Lucie. Vyzkoušejte recepty na neodolatený čokoládový dort s citrusy, ořechový mocca dort, pěnové dortíky s tmavou a bílou čokoládou nebo podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně. Už se vám sbíhají sliny? A co teprve až otevřete tuto kuchařku a uvidíte fotografie! Nebojte se a pusťte se do pečení. Díky přehledným postupům, tipům a trikům zvládnete upéct nádherné a rafinované dobroty i vy.

Vydalo nakladatelství CZ Press.

Související témata: slavnostní dort , maliny , lemon curd , Sladké