Lucie Dvořáková

Tvarohovo-citronový dort s malinami

Moje hodnocení
11x

Pokud se necítíte na piplačku s barvením krému a tvořením „ombré“ efektu, klidně dort nechte bílý a vršek ozdobte jen čerstvými malinami. I tak je opravdu výborný – osvěžující a letní.

1 porce
120 minut

Korpus

  • vejce, žloutky a bílky zvlášť 4 ks
  • cukr krupice 115 g
  • olej 40 g
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • polohrubá mouka 90 g

Lemon curd

  • vejce 2 ks
  • cukr krupice 75 g
  • čerstvě vymačkaná citronová šťáva 40 g
  • změklé máslo 30 g

Tvarohový krém

  • polotučný tvaroh ve vaničce 500 g
  • smetana ke šlehání 200 g
  • cukr moučka 50 g
  • šťáva z 1 citronu

Dokončení

  • malinové pyré 2 lžíce
  • čerstvé maliny 250 g

Postup přípravy

  1. Korpus a citronový krém si připravte den dopředu, tvarohový krém až těsně před sestavením dortu.
  2. Korpus: Dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Troubu předehřejte na 175 °C. Žloutky šlehejte s 65 g cukru na vysoké otáčky, až nabudou a zesvětlají; trvá to asi 8 minut. Snižte rychlost šlehání a tenkým pramínkem přilévejte olej a citronovou šťávu. Směs ještě krátce prošlehejte na maximální otáčky. V čisté míse ušlehejte sníh z bílků a 50 g cukru a natřikrát ho pomocí gumové stěrky vmíchejte do žloutkové směsi.
  3. Navrch prosejte mouku, přidejte citronovou kůru a zlehka, ale velmi pečlivě zamíchejte. Dejte pozor, aby v těstě nezůstala žádná nerozmíchaná mouka.
  4. Těsto přelijte do připravené formy a pečte 35 minut.
  5. Korpus nechte asi 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyjměte a nechte vychladnout úplně. Zabalte do fólie a uchovejte v chladu.
  6. Lemon curd / citronový krém: V žáruvzdorné míse promíchejte balonovou metlou vejce, cukr a citronovou šťávu. V kastrolu, na který pasuje mísa, přiveďte k varu asi 2 cm vody. Na kastrol umístěte mísu – nesmí se dotýkat hladiny vody – a za stálého šlehání zahřívejte, dokud krém nezhoustne.
  7. Ihned sundejte mísu z hrnce a do krému přidejte na kousky nakrájené máslo. Rozmíchejte dohladka. Povrch krému zakryjte ihned fólií, aby neokoral. Vychlaďte.
  8. Tvarohový krém: Tvaroh utřete s cukrem a citronovou šťávou. Vychlazenou smetanu ušlehejte a natřikrát vmíchejte do tvarohu. Krém není úplně pevný, ale po naplnění dortu a vychlazení ztuhne.
  9. Sestavení dortu: Vyboulený vršek korpusu seřízněte. Korpus podélně rozkrojte na tři stejné pláty.
  10. Na servírovací tác položte okruží z dortové formy, boky vyložte dortovou páskou.
  11. Na dno položte spodní část korpusu a pomažte ji polovinou citronového a čtvrtinou tvarohového krému. Na krém poklaďte třetinu malin. Navrch položte druhý plát korpusu a pořádně přitlačte.
  12. Namažte druhou polovinou citronového krému a druhou čtvrtinou tvarohového krému a poklaďte druhou třetinou malin. Zakryjte posledním plátem korpusu a přitlačte. Vršek dortu namažte třetí čtvrtinou tvarohového krému a dejte důkladně vychladit. Poslední část krému a maliny uchovejte v chladu na dokončení dortu.
  13. Před podáváním sejměte z dortu okruží a pásku. Část zbylého krému obarvěte malinovým pyré. Boky dortu potřete nejprve světlým krémem a potom vytvořte žíhání růžovým krémem.
  14. Nakonec dort ozdobte čerstvými malinami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lucie Dvořáková

Chez Lucie Lucie Dvořáková

Světem pečení dortů vás provede cukrářka Lucie Dvořáková, mimo jiné blogerka známá jako Chez Lucie. Vyzkoušejte recepty na neodolatený čokoládový dort s citrusy, ořechový mocca dort, pěnové dortíky s tmavou a bílou čokoládou nebo podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně. Už se vám sbíhají sliny? A co teprve až otevřete tuto kuchařku a uvidíte fotografie! Nebojte se a pusťte se do pečení. Díky přehledným postupům, tipům a trikům zvládnete upéct nádherné a rafinované dobroty i vy.

Vydalo nakladatelství CZ Press.


Přečtěte si také

Recepty