Korpus
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 4 ks
- cukr krupice 115 g
- olej 40 g
- citronová kůra z 1 citronu
- citronová šťáva z 1 citronu
- polohrubá mouka 90 g
Lemon curd
- vejce 2 ks
- cukr krupice 75 g
- citronová šťáva (čerstvě vymačkaná ) 40 g
- máslo (změklé ) 30 g
Tvarohový krém
- polotučný tvaroh (ve vaničce) 500 g
- smetana ke šlehání 200 g
- moučkový cukr 50 g
- citronová šťáva z 1 citronu
Dokončení
- ovocné pyré (malinové ) 2 lžíce
- maliny (čerstvé ) 250 g
Postup přípravy
- Korpus a citronový krém si připravte den dopředu, tvarohový krém až těsně před sestavením dortu.
- Korpus: Dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Troubu předehřejte na 175 °C. Žloutky šlehejte s 65 g cukru na vysoké otáčky, až nabudou a zesvětlají; trvá to asi 8 minut. Snižte rychlost šlehání a tenkým pramínkem přilévejte olej a citronovou šťávu. Směs ještě krátce prošlehejte na maximální otáčky. V čisté míse ušlehejte sníh z bílků a 50 g cukru a natřikrát ho pomocí gumové stěrky vmíchejte do žloutkové směsi.
- Navrch prosejte mouku, přidejte citronovou kůru a zlehka, ale velmi pečlivě zamíchejte. Dejte pozor, aby v těstě nezůstala žádná nerozmíchaná mouka.
- Těsto přelijte do připravené formy a pečte 35 minut.
- Korpus nechte asi 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyjměte a nechte vychladnout úplně. Zabalte do fólie a uchovejte v chladu.
- Lemon curd / citronový krém: V žáruvzdorné míse promíchejte balonovou metlou vejce, cukr a citronovou šťávu. V kastrolu, na který pasuje mísa, přiveďte k varu asi 2 cm vody. Na kastrol umístěte mísu – nesmí se dotýkat hladiny vody – a za stálého šlehání zahřívejte, dokud krém nezhoustne.
- Ihned sundejte mísu z hrnce a do krému přidejte na kousky nakrájené máslo. Rozmíchejte dohladka. Povrch krému zakryjte ihned fólií, aby neokoral. Vychlaďte.
- Tvarohový krém: Tvaroh utřete s cukrem a citronovou šťávou. Vychlazenou smetanu ušlehejte a natřikrát vmíchejte do tvarohu. Krém není úplně pevný, ale po naplnění dortu a vychlazení ztuhne.
- Sestavení dortu: Vyboulený vršek korpusu seřízněte. Korpus podélně rozkrojte na tři stejné pláty.
- Na servírovací tác položte okruží z dortové formy, boky vyložte dortovou páskou.
- Na dno položte spodní část korpusu a pomažte ji polovinou citronového a čtvrtinou tvarohového krému. Na krém poklaďte třetinu malin. Navrch položte druhý plát korpusu a pořádně přitlačte.
- Namažte druhou polovinou citronového krému a druhou čtvrtinou tvarohového krému a poklaďte druhou třetinou malin. Zakryjte posledním plátem korpusu a přitlačte. Vršek dortu namažte třetí čtvrtinou tvarohového krému a dejte důkladně vychladit. Poslední část krému a maliny uchovejte v chladu na dokončení dortu.
- Před podáváním sejměte z dortu okruží a pásku. Část zbylého krému obarvěte malinovým pyré. Boky dortu potřete nejprve světlým krémem a potom vytvořte žíhání růžovým krémem.
- Nakonec dort ozdobte čerstvými malinami.
Tvarohovo-citronový dort s malinami Zdroj: Dorty Chez Lucie