Těstoviny se salsicciou a červenou čekankou

Moje hodnocení
12x

Přemýšlíte nad novými recepty s těstovinami? Třeba taková salsiccia je famózní volbou, kterou vám rozhodně doporučujeme.

2 porce
30 minut
italská

Suroviny

Receptů na těstoviny není nikdy dost! S tím budete jistě souhlasit. Rozhodně si nezapomeňte pročíst náš speciál s těstovinami penne, který je plný naprostých hitů.

Postup přípravy

  1. Salsicciu vyndejte z lednice i obalu minimálně 1 hodinu před přípravou. Pořádně ji promněte mezi prsty, aby se trochu rozdrobila.
  2. Parmazán nastrouhejte najemno (nikdy nekupujte již strouhaný, protože je vyschlý a vyčpělý).
  3. Do velkého hrnce dejte vařit studenou vodu. Při vaření těstovin dodržujte 2 zásady – velké množství vody a soli. Pokud budete vařit pastu v malém množstvím vody, těstoviny se rozvaří. Zároveň je potřeba vodu osolit tak, aby byla slaná jako mořská voda (dejte tak 1 lžíci soli).
  4. Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte na skus. Pozor, těstoviny vkládejte do vody v době, kdy bude salsiccia orestovaná dozlatova, aby vám to vše časově vyšlo. Zda jsou těstoviny al dente, poznáte tak, že mají uprostřed světlou čárku/tečku (podle druhu). Takto uvařené těstoviny mají mnohem nižší glykemický index a jsou tak pro tělo mnohem lépe stravitelné.
  5. Šalotku nakrájejte najemno, čekanku rozdělte na listy a ty překrojte příčně na poloviny nebo třetiny (podle velikosti).
  6. Pánev rozehřejte nasucho a přidejte 4 lžíce oleje. Přidejte šalotku a restujte ji, dokud se nerozvoní, bude to trvat asi 1 minutu.
  7. Poté přidejte čekanku, osolte a opepřete. Restujte na vysokém plameni asi 3 minuty a poté snižte teplotu. Pomalu karamelizujte asi 10–15 minut. Pokud bude potřeba, přilijte trochu oleje.
  8. Poté vypněte plamen a přikryjte pokličkou.
  9. Mezitím na vyšším plameni rozehřejte další hlubší pánev/nepřilnavý hrnec nasucho a přidejte 2 lžíce oleje. Do pánve vložte salsicciu.
  10. Rozdrobte ji pomocí vařečky nebo třeba mačkadla na brambory, tím to jde skvěle. Až bude maso orestované dozlatova, snižte plamen, přidejte tymián a nechte pomalu restovat asi 10 minut.
  11. Po této době k salsiccii přidejte čekanku se šalotkou s co nejmenším množstvím oleje a zalijte smetanou.
  12. Promíchejte a přidejte těstoviny rovnou z vody. Vůbec nevadí, že se trocha vody dostane do pánve, protože omáčku trochu zahustí a zároveň jí dodá lesk. Nechte společně provařit, aby se chutě spojily.
  13. Přidejte sýr a míchejte, dokud se parmazán nespojí s omáčkou a nevznikne lahodně krémová konzistence. Pokud bude třeba, dochuťte pepřem a solí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty