Suroviny
- špenát (zmražený listový nebo sekaný špenát, povolený) 1 sáček
- cibule (velká, nadrobno nakrájená) 1 ks
- máslo 3 lžíce
- pečivo (starší bílé pečivo nakrájené na kostky) 250 g
- sýr (sýr typu ementál, nastrouhaný) 170 g
- strouhaný parmazán 60 g
- mléko 700 ml
- vejce (velká ) 9 ks
- dijonská hořčice 2 lžíce
- muškátový oříšek (nastrouhaný)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ze špenátu vymačkejte vodu a pak ho nasekejte nadrobno. Cibuli osmažte na másle na středním stupni, až zvláční, trvá to asi 5 minut. Osolte ji, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem, smažte ještě minutu, pak přidejte špenát a sejměte z ohně.
- Zapékací formu vymažte máslem a po dně rozložte třetinu chlebových kostek. Pokryjte třetinou špenátové směsi a posypte třetinou sýrů. Postup zopakujte, poslední vrstvu budou tedy tvořit sýry.
- Prošlehejte spolu mléko, vejce, hořčici, osolte a opepřete. Stratu přelijte ochuceným mlékem, formu přetáhněte fólií a dejte nejméně na 8 hodin do chladu.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu se stratou nechte stát 30 minut v pokojové teplotě, pak ji vložte do trouby a pečte asi 45 až 55 minut na střední příčce trouby až vyběhne, zezlátne a bude propečená.
PRIMA TIP: Do straty můžete vrstvit nejrůznější věci, třeba zbylou podušenou zeleninu, nakrájenou šunku nebo různé uzeniny i různé zbylé (dobré) sýry. Jediné, co nesmíte vynechat, je základ ze staršího pečiva a odpočinek v mléčné lázni.
Strata – slaná žemlovka Zdroj: Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka