Suroviny
- máslo 40 g
- cibule (najemno nasekaná) 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
- česnek 1 stroužek
- tymián (čerstvý) 1 větvička
- mražený hrášek 500 g
- kuřecí vývar 80 ml
- pancetta (nebo uzená slanina) 2 plátky
Postup přípravy
- V kastrolu rozpusťte máslo a na mírném ohni na něm poduste cibuli dosklovata. Osolte a opepřete, přidejte najemno nasekaný česnek a větvičku tymiánu a ještě pár minut smažte.
- Do hrnce přidejte hrášek, vývar a celé plátky slaniny a vařte, dokud se tekutina neodpaří a hrášek nebude měkký. Ze směsi vyjměte tymián a slaninu a hrášek důkladně rozšťouchejte šťouchadlem na brambory.
- Nemixujte mixérem, vzniklo by vám hladké pyré, v tomto případě je ale lepší, když ve směsi zůstanou i větší kousky a směs má hrubší strukturu.