Salát z pečených brambor s červenou cibulí, hořčicí a zakysanou smetanou

Moje hodnocení
15x

Saláty z brambor se připravují v mnoha zemích světa, a i když my bychom přísahali na ten náš jediný (rodinný), možností je mnohem víc. Na Vánoce s experimentováním nezačínejte, ale proč si třeba k nedělním řízkům nepřipravit něco nového? Třeba tento vynikajicí salát z pečených brambor ve slupce, který je příjemně odlehčený zakysanou smetanou. Je tak dobrý, že ho můžete podávat nejen jako přílohu, ale i jako samostatné jídlo.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Omyté brambory rozkrojte napůl. Poté je dejte do pekáče, osolte, opepřete, přidejte nasekané lístky tymiánu a rozmačkané stroužky česneku. To vše zakápněte olivovým olejem a pečte asi 30 minut v troubě na 200 °C dozlatova.
  2. Vychladlé upečené brambory smíchejte s majonézou, zakysanou smetanou, nasekanou jarní cibulkou, červenou cibulí, petrželí a hrubozrnnou hořčicí. Dle chuti dosolte a opepřete, podávat můžete samostatně nebo jako přílohu k řízkům.

Vydejte se do obchodu pro zeleninu a brambory od českých zemědělců a vyzkoušejte kromě osvědčené klasiky také novou, kreativní variantu, díky které bude nejen váš sváteční stůl hýřit barvami a dočkáte se zajímavého spojení chutí.

Brambory jsou oblíbenou surovinou také u kuchařů, což potvrzuje i šéfkuchař Jan Souček z restaurace Jídlovice: „Česká kuchyně bez brambor je jako italská bez rajčat. Pro mě jsou v kuchyni nepostradatelnou surovinou a upřímně neznám kuchaře, který by brambory nemiloval. Koneckonců i můj první dětský kuchařský experiment byl brambora pečená v popelu.“

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jan Souček


Přečtěte si také

Recepty