Suroviny
- brambory (malé ) 1 kg
- červená cibule 1 ks
- jarní cibulka 1 ks
- zakysaná smetana 250 g
- majonéza 100 g
- hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- tymián (čerstvý ) 5 snítek
- česnek 6 stroužků
- olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Omyté brambory rozkrojte napůl. Poté je dejte do pekáče, osolte, opepřete, přidejte nasekané lístky tymiánu a rozmačkané stroužky česneku. To vše zakápněte olivovým olejem a pečte asi 30 minut v troubě na 200 °C dozlatova.
- Vychladlé upečené brambory smíchejte s majonézou, zakysanou smetanou, nasekanou jarní cibulkou, červenou cibulí, petrželí a hrubozrnnou hořčicí. Dle chuti dosolte a opepřete, podávat můžete samostatně nebo jako přílohu k řízkům.
Vydejte se do obchodu pro zeleninu a brambory od českých zemědělců a vyzkoušejte kromě osvědčené klasiky také novou, kreativní variantu, díky které bude nejen váš sváteční stůl hýřit barvami a dočkáte se zajímavého spojení chutí.
Brambory jsou oblíbenou surovinou také u kuchařů, což potvrzuje i šéfkuchař Jan Souček z restaurace Jídlovice: „Česká kuchyně bez brambor je jako italská bez rajčat. Pro mě jsou v kuchyni nepostradatelnou surovinou a upřímně neznám kuchaře, který by brambory nemiloval. Koneckonců i můj první dětský kuchařský experiment byl brambora pečená v popelu.“