Suroviny
- vepřové maso (mix plecko, krkovice, kýta) 2 kg
- vepřové sádlo (syrové) 1,5 kg
- voda 750 ml
- čerstvě namletý pepř 6 g
- sůl 30 g
Postup přípravy
- Sádlo nakrájejte na kostky 3 x 3 cm, maso na kostky o něco větší. Na mírném plameni sádlo pomalu rozpouštějte, nejlépe v litinovém hrnci, a míchejte, dokud nezezlátne. Po částech za stálého míchání přidávejte maso. Poté zalijte vodou, na středním plameni nechte probublávat, občas zamíchejte.
- Za hodinu zmírněte na minimum, hrnec zamíchejte, zakryjte pokličkou a nechte bublat tři hodiny. Mezitím nádoby na rilletes (terinky, sklenice, keramické misky) vypláchněte vařící vodou a vysušte.
- Po třech hodinách přidejte sůl a, máte-li, i kosti a kůže. Někdo dává i sklenku bílého vína a různé koření (záleží na vás, ale klidně si vystačíte se základní variantou – sůl a pepř). Opět promíchejte a nechte bublat další tři hodiny, pro změnu bez pokličky. Ke konci varu přidejte pepř, promíchejte a vypněte. Nechte odpočinout, děrovanou naběračkou odstraňte kosti a kůže, nechte hodinu chladnout.
- Poté seberte tuk, maso několik minut promíchávejte, aby se "dorozpadlo", naběračkou rozdělte do nádob, zalijte sebraným tukem. Nechte vychladnout v chladné místnosti, zakryjte voskovým papírem a uchovávejte týden v lednici. Lze i zamrazit, ale lépe až po dvou dnech uchovávání v lednici. Výborné na opečeném toustu, bruschettě, chlebu... okurka nemůže chybět!