Polenta
- mléko (lze i Lehké ráno bez laktózy, Mlékárna Kunín) 500 ml
- voda 250 ml
- polenta 125 g
- strouhaný parmazán (bezlaktózový) 50 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Houby
- máslo (bezlaktózové) 2 lžíce
- česnek (rozetřený) 4 stroužky
- houby (lesní, nakrájené na plátky) 1 kg
- hladkolistá petržel (nasekaná)
Postup přípravy
- Na polentu uveďte ve velkém kastrolu do varu mléko a vodu. Vsypte polentu a snižte příkon. Za stálého promíchávání vařečkou nebo metlou vařte, až kaše zhoustne, ale zůstane krémovitá. Obvykle to trvá jen pár minut. Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmazán a kaši podle chuti osolte a opepřete.
- V pánvi rozehřejte na středním stupni máslo. Vsypte česnek a minutu smažte, až se rozvoní, pak přidejte houby, petrželku, osolte a opepřete. Restujte asi 5 minut dokřupava.
- Na hlubší talíř rozestřete polentu a na ni dejte kopeček hub. Ozdobte bylinkami.
PRIMA TIP: Tohle jednoduché venkovské jídlo je v Itálii stejně běžné, jako u nás třeba smaženice. Kromě polenty jsou houby na česneku skvělé třeba s těstovinami (vynikající jsou v takovém případě pravé ryzce, které si s česnekem báječně rozumí).
- Pokud hledáte lahodnou alternativu mléka bez laktózy, tak pro vás máme to pravé. Vyzkoušejte Lehké ráno – čerstvé mléko bez laktózy z Mlékárny Kunín. Rozhodně vám dostane jeho přirozená chuť a barva. Je lehce stravitelné, vhodné pro různé úrovně laktózové intolerance.
ČERSTVÉ MLÉKO BEZ LAKTÓZY Zdroj: archiv Mlékárna Kunín
Restované houby na česneku s kukuřičnou polentou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD