Restované houby na česneku s kukuřičnou polentou

Moje hodnocení
5x

Radit našincům co udělat s houbami je trochu jako nosit dříví do lesa… Ale zkuste třeba méně obvyklou přípravu podle italského způsobu, určitě obohatí váš repertoár. Polenta je zajímavou, byť v Itálii běžnou kamarádkou hub, a při letošní úrodě si opravdu můžete dovolit zaexperimentovat.

4 porce
30 minut
italská

Polenta

  • mléko (může být i mandlové) 500 ml
  • voda 250 ml
  • polenta 125 g
  • nastrouhaný parmazán 50 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Houby

  • máslo 2 lžíce
  • česnek (česnek, rozetřený) 4 stroužky
  • lesní houby, nakrájené na plátky 1 kg
  • hladkolistá petržel, nasekaná

Postup přípravy

  1. Na polentu uveďte ve velkém kastrolu do varu mléko a vodu. Vsypte polentu a snižte příkon. Za stálého promíchávání vařečkou nebo metlou vařte, až kaše zhoustne, ale zůstane krémovitá. Obvykle to trvá jen pár minut. Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmazán a kaši podle chuti osolte a opepřete.
  2. V pánvi rozehřejte na středním stupni máslo. Vsypte česnek a minutu smažte, až se rozvoní, pak přidejte houby, petrželku, osolte a opepřete. Restujte asi 5 minut dokřupava.
  3. Na hlubší talíř rozestřete polentu a na ni dejte kopeček hub. Ozdobte bylinkami.

PRIMA TIP: Tohle jednoduché venkovské jídlo je v Itálii stejně běžné, jako u nás třeba smaženice. Kromě polenty jsou houby na česneku skvělé třeba s těstovinami (vynikající jsou v takovém případě pravé ryzce, které si s česnekem báječně rozumí).

Další lákavé recepty z podzimních surovin najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty