Suroviny
- máslo 1 lžíce
- šalotka 1 ks
- zeleninový vývar 800 ml
- brambory (střední až větší ) 4 ks
- ředkvičky 2 svazky
- česnek 1 stroužek
- smetana ke šlehání 250 ml
- bylinky (čerstvé (petržel, pažitka, kopr...))
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na másle zpěňte pokrájenou šalotku a přilijte zeleninový vývar. Až začne vřít, přidejte na větší kusy nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou.
- Uvařené brambory vyjměte a spolu s pokrájenými ředkvičkami, stroužkem česneku, solí a pepřem rozmixujte na pyré.
- Směs společně se smetanou ke šlehání vlijte do vývaru, ještě minutku provařte a nakonec ozdobte nasekanými bylinkami.
- Milovníci masa a uzenin si polévku mohou přizdobit kousky opečené klobásky.
PRIMA TIP: Sice malá kulička, ale zato plná vitamínů, tak by se dala charakterizovat ředkvička. Co se týče minerálů, obsahuje draslík nebo zinek, bohatá je zejména na vitaminy C, K a skupiny B. Až pro tuto zeleninu zamíříte do obchodu, dejte si pozor na její kvalitu, kterou může spolehlivě garantovat pouze označení zkratkou BIO. Certifikované logo biozebry či zeleného biolistu vám zaručí, že v koupených ředkvičkách nebudou stopy chemických hnojiv a postřiků. Zároveň podpoříte ekologické zemědělství, které produkcí potravin neznečišťuje životní prostředí, ale naopak pomáhá přírodu zachovat v dobrém stavu.
Ředkvičková polévka Zdroj: archiv Bio zebra