Suroviny
- vejce 2 ks
- cukr krupice 1 lžíce
- vanilkový lusk
- plnotučné mléko 200 ml
Postup přípravy
- Oddělte žloutky a bílky. V rendlíku přiveďte k varu mléko s vanilkovým luskem a nechte těsně pod bodem varu.
- Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh. Jakmile se začne tvořit, přidejte cukr. Vyšlehejte tuhý sníh a pomocí lžíce tvořte noky, které nechte krátce a ze všech stran povařit v mléce.
- Hotové noky vyjměte a do mléka zašlehejte žloutky a cukr a nechte zhoustnout. Dejte pozor, aby se mléko nezačalo vařit.
- Servírujte do misek, kam nalijete žloutkový krém a vložíte sněhový nok.
Prima tip sommeliera Petra Maška: Pokud si potrpíte na sladké pokrmy, určitě vyzkoušejte jejich snoubení s vínem. Víno s dezertem totiž vytvoří skvělou kombinaci sladkosti, která spolu bude krásně harmonizovat. Nápoj by měl být zpravidla o něco sladší než dezert samotný, aby ve výsledku nechutnal kysele až fádně. Nejvhodnější jsou vína vyzrálá, svěží, výběry z hroznů i bobulí. Méně sladký dezert bude výborně ladit například s vínem z Vinařství Pavlov Pálava výběr z hroznů 2019. Optimální teplota podávání je 9–11 °C.