Ptačí mléko aneb sněhové noky se žloutkovým krémem

Moje hodnocení
3x

Pod trochu záhadným jménem se skrývá obdoba francouzského dezertu „plovoucí ostrovy“. V zásadě jde o nadýchané sněhové nočky, které plavou v žloutkovém krému s vanilkou. K přípravě potřebujete jen 4 ingredience, možná i proto tento dezert s oblibou připravovaly naše babičky do hrníčku. Vyzkoušejte recept Huga Hromase a přeneste se do dětství.

2 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Oddělte žloutky a bílky. V rendlíku přiveďte k varu mléko s vanilkovým luskem a nechte těsně pod bodem varu.
  2. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh. Jakmile se začne tvořit, přidejte cukr. Vyšlehejte tuhý sníh a pomocí lžíce tvořte noky, které nechte krátce a ze všech stran povařit v mléce.
  3. Hotové noky vyjměte a do mléka zašlehejte žloutky a cukr a nechte zhoustnout. Dejte pozor, aby se mléko nezačalo vařit.
  4. Servírujte do misek, kam nalijete žloutkový krém a vložíte sněhový nok.

Prima tip sommeliera Petra Maška: Pokud si potrpíte na sladké pokrmy, určitě vyzkoušejte jejich snoubení s vínem. Víno s dezertem totiž vytvoří skvělou kombinaci sladkosti, která spolu bude krásně harmonizovat. Nápoj by měl být zpravidla o něco sladší než dezert samotný, aby ve výsledku nechutnal kysele až fádně. Nejvhodnější jsou vína vyzrálá, svěží, výběry z hroznů i bobulí. Méně sladký dezert bude výborně ladit například s vínem z Vinařství Pavlov Pálava výběr z hroznů 2019. Optimální teplota podávání je 9–11 °C.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Hugo Hromas


Přečtěte si také

Recepty