redakce Prima FRESH

Pork pie: Klasický anglický vepřový koláč

Moje hodnocení
12x

Z bezpočtu receptů na pork pie vybíráme jeden univerzální s jednoduchým tradičním těstem a šťavnatou náplní. Ať už chcete zpětně oslavit brexit nebo si zpestřit slavnostní tabuli, tohle je opravdová lahůdka.

10 porcí
90 minut
anglická

Náplň

Těsto

Dokončení

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Ve velké míse promíchejte a prohněťte všechny přísady na náplň. Na těsto dejte mouku do velké mísy. Sádlo s vodou zahřívejte pomalu v kastrůlku, až se sádlo rozpustí. Přiveďte jen k bodu varu a pak směs velkou vařečkou spojte s moukou v míse. Až těsto vychladne natolik, že s ním budete moci pracovat (bude ještě teplé), důkladně ho prohněťte, až bude hladké.
  3. Z těsta oddělte jednu čtvrtinu na pokličku, zabalte do fólie a dejte do chladu. Zbylé těsto rozválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu s odepínacím dnem o průměru 20 cm po dně a stěnách. Pracujte rychle, dokud je těsto ještě teplé a vláčné, a důkladně ho vymačkejte po dně a bocích tak, aby bylo stejnoměrně silné a nebyly v něm žádné trhliny.
  4. Formu naplňte náplní a dobře ji upěchujte. Z vychladlého kusu těsta vyválejte pokličku, položte ji na koláč a v okrajích dobře spojte a ozdobně vymačkejte. Násadou vařečky udělejte uprostřed poličky otvor, aby mohla unikat pára, a na pozdější zalití vývarem.
  5. Vložte do trouby, pečte 30 minut, pak teplotu trouby snižte na 160 °C. Koláč pečte ještě 90 minut. Povrch pak potřete rozšlehaným vajíčkem, koláč vraťte do trouby a pečte ještě 20 minut. Nechte vychladnout.
  6. Želatinu nechte asi 5 minut máčet ve studené vodě, pak ji vyndejte a přebytečnou vodu vymačkejte. Vývar zahřejte k bodu varu, sundejte z plotýnky a vmíchejte želatinu. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Do otvoru v pokličce koláče zastrčte malý trychtýř nebo podobnou pomůcku a po částech vlévejte do koláče gelovitý vývar. Nechte vždy předchozí dávku vsáknout a stéct, aby vyplnil volné prostory rovnoměrně. Až spotřebujete všechen vývar, nechte koláč přes noc v chladu.

PRIMA TIPY:

  • Náplň můžete ochucovat a obměňovat podle vlastní fantazie i kuchyňských zásob. Neztratí se třeba trocha šunky nebo uzeného. Na ovonění můžete použít třeba špetku mletého muškátového květu a nového koření nebo jděte cestou bylinek a přidejte hojně rozemnutého tymiánu a/nebo majoránky a špetičku šalvěje. Do náplně můžete vložit i natvrdo uvařená vejce a pýchou každé hospodyňky je i zdobení pokličky různými tvary z odkrojků těsta.
  • Rozhodnete-li se upéct menší koláčky, výborně to jde ve formě na muffiny, doba pečení je ovšem podstatně kratší.
  • Podáváte-li koláč jako součást studené tabule, doplňte ho nakládanou zeleninou a dalšími chuťovkami. Skvělý je i k různým sýrům, například těm s modrou plísní.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty