Náplň
- vepřové ramínko (jemně mleté nebo hodně najemno nakrájené ) 800 g
- vepřový bůček (polovinu umelte a druhou nakrájejte nadrobno) 400 g
- anglická slanina (nakrájená na kostičky) 250 g
- koření (případně další koření (viz PRIMA TIP))
- sůl
- čerstvě namletý pepř (bílý )
Těsto
- hladká mouka 575 g
- sádlo 200 g
- voda 220 ml
Dokončení
- vejce (rozšlehané) 1 ks
- želatina 6 plátků
- drůbeží vývar 300 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Ve velké míse promíchejte a prohněťte všechny přísady na náplň. Na těsto dejte mouku do velké mísy. Sádlo s vodou zahřívejte pomalu v kastrůlku, až se sádlo rozpustí. Přiveďte jen k bodu varu a pak směs velkou vařečkou spojte s moukou v míse. Až těsto vychladne natolik, že s ním budete moci pracovat (bude ještě teplé), důkladně ho prohněťte, až bude hladké.
- Z těsta oddělte jednu čtvrtinu na pokličku, zabalte do fólie a dejte do chladu. Zbylé těsto rozválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu s odepínacím dnem o průměru 20 cm po dně a stěnách. Pracujte rychle, dokud je těsto ještě teplé a vláčné, a důkladně ho vymačkejte po dně a bocích tak, aby bylo stejnoměrně silné a nebyly v něm žádné trhliny.
- Formu naplňte náplní a dobře ji upěchujte. Z vychladlého kusu těsta vyválejte pokličku, položte ji na koláč a v okrajích dobře spojte a ozdobně vymačkejte. Násadou vařečky udělejte uprostřed poličky otvor, aby mohla unikat pára, a na pozdější zalití vývarem.
- Vložte do trouby, pečte 30 minut, pak teplotu trouby snižte na 160 °C. Koláč pečte ještě 90 minut. Povrch pak potřete rozšlehaným vajíčkem, koláč vraťte do trouby a pečte ještě 20 minut. Nechte vychladnout.
- Želatinu nechte asi 5 minut máčet ve studené vodě, pak ji vyndejte a přebytečnou vodu vymačkejte. Vývar zahřejte k bodu varu, sundejte z plotýnky a vmíchejte želatinu. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Do otvoru v pokličce koláče zastrčte malý trychtýř nebo podobnou pomůcku a po částech vlévejte do koláče gelovitý vývar. Nechte vždy předchozí dávku vsáknout a stéct, aby vyplnil volné prostory rovnoměrně. Až spotřebujete všechen vývar, nechte koláč přes noc v chladu.
PRIMA TIPY:
- Náplň můžete ochucovat a obměňovat podle vlastní fantazie i kuchyňských zásob. Neztratí se třeba trocha šunky nebo uzeného. Na ovonění můžete použít třeba špetku mletého muškátového květu a nového koření nebo jděte cestou bylinek a přidejte hojně rozemnutého tymiánu a/nebo majoránky a špetičku šalvěje. Do náplně můžete vložit i natvrdo uvařená vejce a pýchou každé hospodyňky je i zdobení pokličky různými tvary z odkrojků těsta.
- Rozhodnete-li se upéct menší koláčky, výborně to jde ve formě na muffiny, doba pečení je ovšem podstatně kratší.
- Podáváte-li koláč jako součást studené tabule, doplňte ho nakládanou zeleninou a dalšími chuťovkami. Skvělý je i k různým sýrům, například těm s modrou plísní.
Pork pie: Klasický anglický vepřový koláč Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD