Suroviny
- mořský vlk (čerstvý ) 4 ks (každý 350–450 g)
- citronová tráva 4 stonky
- limetka 3 ks
- česnek 3 stroužky
- chilli papričky (malé ) 2–10 ks podle chuti
- rybí omáčka (nam pla) 250–300 ml
- kafírové listy 12 ks
- koriandr (čerstvý ) 30 g
Postup přípravy
- Při nákupu ryby je třeba dbát na hezkou barvu očí (nesmí být kalné). V rybárně poproste o vykuchání, což usnadní práci. Doma rybu důkladně umyjte ledovou vodou a šupiny oškrábejte lžící nebo nožem, očištěnou rybu osušte. Na každé straně ryby udělejte 3 šikmé řezy směrem k páteři. 2 limety a 6 stroužků česneku nakrájejte na plátky a vložte do řezů.
- Citronové trávě odkrojte 2 cm ze spodní části a stonky plochou stranou nože rozmáčkněte po celé délce, tak aby praskly. Citronovou trávu vložte do břicha ryby. Kafírové listy natrhejte lehce po stranách a také vložte do ryby.
- Vezměte alobal a naplněné ryby položte jednotlivě na kus alobalu, podlijte panákem vody a zabalte. Grilujte 15–20 minut při 180–220 °C.
- Mezitím připravte omáčku. V kastrůlku rozehřejte omáčku nam pla s limetovou šťávou, nasekaným stroužkem česneku a nakrájenou chili papričkou. Omáčka nesmí bublat, stačí pouze zahřát přibližně na 50 °C, což trvá asi 3 minuty.
- Každou rybu dejte na vlastní talíř a zalijte aromatickou omáčkou nam pla a posypte čerstvým koriandrem.
PRIMA TIP: Pro otrlé lze do omáčky přidat 5 chilli papriček, hromadu koriandru, najemno nakrájenou šalotku a citronovou trávu. Pro vyvážení chutí lze přidat také trochu cukru nebo naškrábaného palmového cukru.
Pla Neung Manao – thajská dušená ryba v limetové šťávě 2 Zdroj: archiv Café Buddha
Café Buddha Norská
Autentické a skvělé Café Buddha Norská je stálicí na pražské scéně. Majitel Štěpán Návrat s thajskou babičkou Lucky připravují tradiční asijské recepty i fusion variace. Jejich podání stojí za ochutnání. Prvotřídní, autentická a voňavá Asie ve Vršovicích.
- Café Buddha, Norská 14, Praha 10
- www.cafebuddha.cz
Café Buddha Norská