Pla Neung Manao – thajská dušená ryba v limetové šťávě

Moje hodnocení
3x

Pokud toužíte ochutnat autentickou thajskou kuchyni, zavítejte do Vršovic, kde najdete restauraci Café Buddha. Šéfkuchař Štěpán Návrat spolu s thajskou babičkou Lucky vám připraví skvělá jídla, která vás přenesou přes půl světa. Jako třeba tato výtečná dušená ryba se svěží chutí limetek.

4 porce
30 minut
thajská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Při nákupu ryby je třeba dbát na hezkou barvu očí (nesmí být kalné). V rybárně poproste o vykuchání, což usnadní práci. Doma rybu důkladně umyjte ledovou vodou a šupiny oškrábejte lžící nebo nožem, očištěnou rybu osušte. Na každé straně ryby udělejte 3 šikmé řezy směrem k páteři. 2 limety a 6 stroužků česneku nakrájejte na plátky a vložte do řezů.
  2. Citronové trávě odkrojte 2 cm ze spodní části a stonky plochou stranou nože rozmáčkněte po celé délce, tak aby praskly. Citronovou trávu vložte do břicha ryby. Kafírové listy natrhejte lehce po stranách a také vložte do ryby.
  3. Vezměte alobal a naplněné ryby položte jednotlivě na kus alobalu, podlijte panákem vody a zabalte. Grilujte 15–20 minut při 180–220 °C.
  4. Mezitím připravte omáčku. V kastrůlku rozehřejte omáčku nam pla s limetovou šťávou, nasekaným stroužkem česneku a nakrájenou chili papričkou. Omáčka nesmí bublat, stačí pouze zahřát přibližně na 50 °C, což trvá asi 3 minuty.
  5. Každou rybu dejte na vlastní talíř a zalijte aromatickou omáčkou nam pla a posypte čerstvým koriandrem.

PRIMA TIP: Pro otrlé lze do omáčky přidat 5 chilli papriček, hromadu koriandru, najemno nakrájenou šalotku a citronovou trávu. Pro vyvážení chutí lze přidat také trochu cukru nebo naškrábaného palmového cukru.

Café Buddha Norská

Autentické a skvělé Café Buddha Norská je stálicí na pražské scéně. Majitel Štěpán Návrat s thajskou babičkou Lucky připravují tradiční asijské recepty i fusion variace. Jejich podání stojí za ochutnání. Prvotřídní, autentická a voňavá Asie ve Vršovicích.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty