Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečený arktický losos s pikantní asijskou omáčkou
Losos je v Česku zdaleka nejoblíbenější rybou. Příjemná chuť, jednoduchá příprava a zdravotní benefity ji předurčují k tomu, aby se na našich talířích objevovala co nejčastěji. Abyste si pochutnali, sáhněte po kvalitní rybě, která je lovena s úctou a podle principů udržitelného rybolovu, v ideálním případě z volného moře nebo z ekologických farem, kde jsou ryby krmeny přirozenou stravou bez GMO, antibiotik či růstových aditiv.
do 30 minut
2 porce
Suroviny (2 porce)
- arktický losos 2 porce
- olivový olej 1 lžíce
- sezamový olej 1/2 lžičky
- čerstvý zázvor 1/2 lžičky
- česnek 1 stroužek
- med 2 lžičky
- chilli omáčka sriracha 1/2 lžičky
- limeta 1 ks
- čerstvá máta 1/2 hrsti
- jasmínová rýže 100 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Lososa s dostatečným předstihem přendejte z mrazničky do chladničky, aby stačil šetrně rozmrznout. Před přípravou lehce osušte.
- Oloupaný zázvor a česnek nakrájejte velmi najemno a smíchejte s oběma druhy oleje, medem, chilli omáčkou a šťávou z limetky.
- Dejte vařit rýži.
- Na plech s pečicím papírem položte lososa kůží dolů. Potřete omáčkou a dejte péct do trouby na 180 °C cca 12–13 minut.
- Mátu pokrájejte a připravte na servírování.
- Lososa vyndejte z trouby a kůži oddělte. Do hlubokého talíře nebo do misky dejte uvařenou rýži, na ni položte porci lososa bez kůže, přelijte omáčkou a posypte mátou.
Rybí boxxi – pro zdravý životní styl
Rybí maso je bohatým zdrojem živin a tělu prospěšných tuků. Islandské ryby se navíc vyznačují velmi nízkým obsahem těžkých kovů. Právě tento typ ryb, který odborníci doporučují konzumovat i několikrát týdně, najdou zákazníci v nabídce e-shopu Boxxi. Kromě tradičních druhů jako treska tmavá, treska obecná, arktický losos, tuňák jsou to i ty méně známé a chuťově velmi zajímavé jako okouník, mořský ďas nebo siven severní. Nechybí ani delikatesy v podobně uzeného lososa či halibuta. Ke každé rybě si mohou zákazníci vybrat víno z produkce malých tuzemských i zahraničních vinařství, které se k ní chuťově hodí nejlépe.