Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečené avokádové hranolky s limetovou omáčkou
Vynikající jsou namočené do omáčky z limety, koriandru a kešu ořechů.
Suroviny (4 porce)
Hranolky:
- cizrnová mouka 35 g
- mandlové nebo jiné rostlinné mléko 50 ml
- Sezamový olej 1 lžíce
- mleté mandle 110 g
- sezamová semínka 35 g
- kajenský pepř 1/4 lžičky
- Sůl 1/2 lžičky
- čerstvě mletý černý pepř 1/4 lžičky
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- lahůdkové droždí 2 lžíce
- chilli koření 1/4 lžičky
- chilli vločky 1 lžička
- zralá pevná avokáda 2 ks
Omáčka:
- kešu ořechy namočené 3 hodiny předem 80 g
- šťáva z 2 a 1/2 limet
- čerstvý koriandr 3 snítky
- Olivový olej 2 lžíce
- jablečný ocet 1 lžíce
- čerstvá máta 2 snítky
- špetka soli
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Hlubší plech vyložte pečicím papírem.
- Do jedné misky nasypte cizrnovou mouku. V druhé smíchejte mandlové mléko a sezamový olej. Ve třetí promíchejte mleté mandle, sezamová semínka, kajenský pepř, sůl, pepř, sladkou papriku, droždí a oba druhy chilli koření.
- Avokádo podélně rozpulte, vyjměte pecku, oloupejte a podélně nakrájejte na hranolky. Každý nejprve důkladně obalte v cizrnové mouce, pak ponořte do mléka s olejem a nakonec obalte v pikantní mandlové směsi. Položte na připravený plech a pečte 20 minut. Po 10 minutách hranolky obraťte. Upečené hranolky vyjměte z trouby a nechte 20 minut chladnout, aby byly křupavější.
- Mezitím připravte omáčku. Ořechy slijte a vsypte je do mixéru. Přidejte 4 lžíce vody a ostatní suroviny a rozmixujte dohladka. Avokádové hranolky namáčejte do omáčky.
Pečené avokádové hranolky s limetovou omáčkou; foto: Lahodně s Ellou a přáteli
LAHODNĚ S ELLOU A PŘÁTELI
Ella Woodward
Pokud máte Ellinu první kuchařku a vaříte podle ní, určitě pravidelně odpovídáte na dotazy, čím to, je že vypadáte tak báječně a mladě a možná po vás ostatní také chtějí recepty na ta dobrá jídla, co si nosíte do práce či do školy.
V nové knize se proto Ella zaměřila na občerstvení pro přátele a vymyslela spoustu zdravých a především výborných receptů pro nejrůznější příležitosti – od společné snídaně přes slavnostní oběd, přátelskou večeři či piknik. Ella umí fantasticky kombinovat chutě, vůně a textury potravin a zároveň dbá i na jejich výživovou hodnotu a vliv na zdraví. S Ellou se k němu projíte.
V nakladatelství Omega vyšlo v květnu a má 288 stran.