Ořechový věnec
Zdroj: Coolinářka
Ořechový věnec
Zdroj:
Coolinářka
Jestli se nebojíte kynutého těsta, určitě byste měli vyzkoušet tento kynutý ořechový věnec! S jeho přípravou si budete muset trochu vyhrát, ale výsledek rozhodně stojí za to!
Postup přípravy
-
Rozdrobené droždí zalijte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a trošku mouky, nemíchejte dohromady a nechte na teplém místě vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut).
-
Do zadělávací mísy nasypte polohrubou mouku, přidejte vejce, povolené máslo, zbytek mléka a cukru a nakonec aktivní kvásek.
-
Zadělávacím hákem v robotu nebo ručně zadělejte těsto. Nechte ho v míse přikryté kynout asi dvě hodiny. Těsto za tu dobu zdvojnásobí svůj objem, přesuňte ho na pomoučený vál a rozdělte na dvě poloviny.
-
Každou z nich vyválejte do tvaru delšího obdélníku a celý ho natřete arašídovým máslem s čokoládou. Delší stranu obdélníku zaviňte jako roládu.
-
Tu nyní rozkrojte podélně napůl a oba vzniklé prameny spleťte navzájem a vytvarujte z nich věnec. Dbejte na to, aby rozkrojená část pramenů s viditelnou náplní směřovala vzhůru, aby při pečení zbytečně nevytekla.
-
Stejným způsobem pracujte i u druhé poloviny těsta. Oba věnce přesuňte na plech s pečicím papírem a nechte ještě asi 15 minut kynout. Předehřejte troubu na 190 °C.
-
Před pečením oba věnce pomašlujte vaječným bílkem a případně posypte plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Ořechový věnec 2
Zdroj: Coolinářka
Ořechový věnec 2
Zdroj:
Coolinářka