Suroviny
- polohrubá mouka 350 g
- vejce 1 ks
- vlažné mléko 150 ml
- cukr krupice 100 g
- droždí 1/2 kostky
- špetka soli
- máslo 50 g
- oříškové máslo/krém (např. Cheat spread peanuts & milk chocolate)
- vaječný bílek 1 ks
- plátky mandlí na pomašlování
Postup přípravy
- Rozdrobené droždí zalijte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a trošku mouky, nemíchejte dohromady a nechte na teplém místě vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut).
- Do zadělávací mísy nasypte polohrubou mouku, přidejte vejce, povolené máslo, zbytek mléka a cukru a nakonec aktivní kvásek.
- Zadělávacím hákem v robotu nebo ručně zadělejte těsto. Nechte ho v míse přikryté kynout asi dvě hodiny. Těsto za tu dobu zdvojnásobí svůj objem, přesuňte ho na pomoučený vál a rozdělte na dvě poloviny.
- Každou z nich vyválejte do tvaru delšího obdélníku a celý ho natřete arašídovým máslem s čokoládou. Delší stranu obdélníku zaviňte jako roládu.
- Tu nyní rozkrojte podélně napůl a oba vzniklé prameny spleťte navzájem a vytvarujte z nich věnec. Dbejte na to, aby rozkrojená část pramenů s viditelnou náplní směřovala vzhůru, aby při pečení zbytečně nevytekla.
- Stejným způsobem pracujte i u druhé poloviny těsta. Oba věnce přesuňte na plech s pečicím papírem a nechte ještě asi 15 minut kynout. Předehřejte troubu na 190 °C.
- Před pečením oba věnce pomašlujte vaječným bílkem a případně posypte plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Ořechový věnec Zdroj: Coolinářka