Forma: průměr 24 cm + průměr 18 cm
- vejce 8 ks
- třtinový cukr 200 g
- sůl špetka
- polohrubá mouka 150 g
- mleté mandle 100 g
- olej (nebo máslo na vymazání formy)
Kokosový krém
- smetana (kokosová,tuhá část kokosového mléka z plechovky) 1 kg
- moučkový cukr 6 lžic
- citronová šťáva 2 lžíce
K dokončení
Postup přípravy
- Nejdříve připravte krém smícháním všech ingrediencí. Dejte chladit do lednice alespoň na 2 hodiny, ale klidně si ho můžete připravit i den předem.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Dno obou forem na dort vyložte pečicím papírem, okraje vymažte olejem nebo máslem.
- Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem a z bílku a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.
- V míse smíchejte mouku, mleté mandle a kypřicí prášek. Přidejte žloutkovou směs a důkladně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte po částech sníh.
- Těsto vlijte do obou připravených forem a dejte péct do předehřáté trouby na 45 minut.
- Hotové těsto nechte vychladnout na mřížce.
- Korpusy rozřízněte napůl. Pomažte marmeládou, pak krémem a poklaďte rovnoměrně čerstvými malinami. Přiklopte druhou půlkou a stejně tak postupujte s menším korpusem.
- Zbylý krém rozetřete po obvodu, uhlaďte nožem a dejte dort chladit do lednice. Po chvíli chladnutí můžete udělat korekce. Doporučujeme dort chladit ideálně přes noc.
- Před servírováním ozdobte květy a čerstvými malinami.
Narozeninový dort s kokosovým krémem 2 Zdroj: Kitchen Story