Najděte si recept
Na co máte chuť?

Narozeninový dort s kokosovým krémem
Suroviny
Forma: průměr 24 cm + průměr 18 cm:
- vejce 8 ks
- třtinový cukr 200 g
- špetka soli
- polohrubá mouka 150 g
- mleté mandle 100 g
- kypřicí prášek do pečiva (bez fosfátů) 1 ks
- olej nebo máslo na vymazání formy
Kokosový krém:
- kokosová smetana (tuhá část kokosového mléka z plechovky) 1 kg
- moučkový cukr 6 lžic
- citronová šťáva 2 lžíce
K dokončení:
Postup
- Nejdříve připravte krém smícháním všech ingrediencí. Dejte chladit do lednice alespoň na 2 hodiny, ale klidně si ho můžete připravit i den předem.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Dno obou forem na dort vyložte pečicím papírem, okraje vymažte olejem nebo máslem.
- Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem a z bílku a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.
- V míse smíchejte mouku, mleté mandle a kypřicí prášek. Přidejte žloutkovou směs a důkladně promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte po částech sníh.
- Těsto vlijte do obou připravených forem a dejte péct do předehřáté trouby na 45 minut.
- Hotové těsto nechte vychladnout na mřížce.
- Korpusy rozřízněte napůl. Pomažte marmeládou, pak krémem a poklaďte rovnoměrně čerstvými malinami. Přiklopte druhou půlkou a stejně tak postupujte s menším korpusem.
- Zbylý krém rozetřete po obvodu, uhlaďte nožem a dejte dort chladit do lednice. Po chvíli chladnutí můžete udělat korekce. Doporučujeme dort chladit ideálně přes noc.
- Před servírováním ozdobte květy a čerstvými malinami.
Kitchen story
… aneb manželé v kuchyni!
Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…
Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.