Náplň
- datle (vypeckované, nakrájené nadrobno) 250 g
- sušené rozinky 50 g
- ořechy (nasekané nadrobno) 25 g
- máslo 30 g
- jablka (velké šťavnaté a nastrouhané) 1 ks
- citronová kůra (nastrouhaná kůra z 1 citronu)
- brandy 50 ml
- muškátový oříšek (čerstvě nastrouhaný )
- mletá skořice 1 špetka
Těsto
- máslo (změklé ) 160 g
- cukr krupice (přírodní ) 75 g
- žloutek ( z velkých vajec) 3 ks
- hladká mouka 250 g + na poprášení
- cukr krystal (na poprášení)
Postup přípravy
- Přísady na náplň promíchejte v míse.
- Na těsto prošlehejte v míse máslo a cukr elektrickými metlami, až směs nabude a zesvětlá. Po jednom zašlehejte 2 žloutky vždy s 1 lžičkou vody. Zlehka zatřete mouku, rychle spojte do těsta, zabalte do fólie a dejte na 30 minut chladit.
- Na lehce pomoučněné ploše vyválejte těsto na výšku desetikorunové mince. Vykrojte z něj 16 koleček o průměru 8 cm a vyplňte jimi důlky formy na muffiny, aby těsto hezky přilehlo (použijte klouby prstů nebo kousek zbylého těsta, zabaleného do uzlíčku). Zbylé těsto znovu zpracujte, zabalte do fólie a dejte do ledničky. Do každého košíčku dejte asi 2 lžíce náplně a i s plechem dejte chladit. Troubu předehřejte na 200 °C. Zbylé těsto rozválejte a vykrájejte z něj hvězdičky, které pomocí zbylého rozšlehaného žloutku přilepte na náplň. Košíčky posypte krystalovým cukrem.
- Vložte do trouby a pečte 15 minut, až budou košíčky zlaté a křupavé. Před vyklopením je nechte vychladnout ve formě.