Suroviny
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- cibule 1 ks
- třtinový cukr 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- mleté hovězí maso 500 g
- rajský protlak (protlak) 1 lžíce
- krájená rajčata 1 plechovka
- mletý kmín 1/4 lžičky
- koření (koření na Fajitas (např. Antica Cantina)) 1 lžička
- sůl (sůl, mletý pepř)
- tortilla (tortilly (např. Antica Cantina)) 8 ks
- mozzarella 125 g
- čedar 100 g
Postup přípravy
- Na pánev dejte přepuštěné máslo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte lžíci cukru a rozdrcený česnek. Vše nechte lehce zkaramelizovat.
- Poté přidejte hovězí mleté maso a orestujte ho (maso pomocí dřevěné vařečky míchejte tak, aby se hezky rozdělilo a netvořilo hrudky). Do masové směsi přidejte protlak, krájená rajčata, mletý kmín, koření na fajitas a vše podle chuti osolte a opepřete.
- Směs nechte 10–15 minut zlehka probublávat. Ze směsi si odeberte tekutější část (cca 1 hrnek), kterou si nechte na zalití tortill nakonec.
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Tortilly rozložte, rovnoměrně do nich rozdělte směs a posypte nastrouhanou morrazellou. Tortilly zarolujte, konce přehněte tak, aby z tortill směs nevytékala, a vyskládejte je do zapékací mísy.
- Nakonec tortilly zalijte omáčkou, kterou jste si odebrali do hrnku, a dejte do trouby zapéct na cca 10 minut. Po 10 minutách přidejte nastrouhaný čedar a zapečte dalších 10 minut.
Mexické enchiladas s hovězím ragú se zapečeným sýrem 2 Zdroj: Na skok v kuchyni