Burger
- kuřecí prso 1 ks
- pasta z papriček chipotle (nebo jiná papriková pasta, lehce pikantní) 1 lžička
- šťáva z 1/2 limety
- sůl a čerstvě namletý pepř
K podávání
- sýr (např. čedar) 1–2 plátky
- žemle 1 ks
- avokádo 1/2 ks
- naložené feferonky, nakrájené 3–4 ks
- česnek, rozdrcený 1/2 stroužku
- listy salátu (kadeřavý nebo římský)
Postup přípravy
- Maso umelte nebo rozsekejte pomocí elektrického sekáčku (nebo použijte kvalitní drůbeží mleté/mělněné maso, asi 180 g). V míse ho prohněťte s paprikovou pastou, polovinou limetové šťávy a osolte a opepřete podle chuti. Vytvarujte z něj placku.
- Gril rozehřejte na vysokou teplotu a burger na něm opékejte asi 3 minuty z každé strany, na poslední minutu položte navrch plátek sýra, aby se trochu roztekl. Na grilu opečte také rozkrojenou žemli.
- Dužinu avokáda rozmačkejte se zbylou limetovou šťávou, vmíchejte nakrájená rajčata, papričky a česnek a trochu osolte. Směsí potřete spodek žemle, vložte list salátu, burger, přiklopte a podávejte.
Mexické burgery s avokádovou salsou Zdroj: Marek Kučera