Medovník z žitné mouky
Zdroj: archiv Pernerka
Medovník z žitné mouky
Zdroj:
archiv Pernerka
Tento moučník je u nás známý snad skoro stejně jako Míša dort a podobné laskominy. Medovník je na přípravu možná trošku náročnější, ale ten výsledek! Zkuste ho upéct ze zdravější žitné mouky a uvidíte, že to nebude naposledy.
Postup přípravy
-
Těsto budete připravovat nad párou, proto vezměte dva hrnce, jeden větší a druhý menší.
-
Do velkého nalijte vodu tak, aby malý hrnec nebyl ponořený ve vodě. Vodu dejte zahřívat.
-
Nyní k přípravě těsta. V malém hrnci rozpusťte máslo, k rozpuštěnému máslu přidejte cukr a med a vše promíchejte. Dále přidejte i vejce.
-
Ta do směsi pečlivě zašlehejte tak, aby směs byla hladká. Mouku promíchejte se sodou a poté tuto sypkou směs zamíchejte do směsi tekuté.
-
Směs pečlivě promíchejte vařečkou a poté odstavte z hrnce. Takto připravené těsto nechte vychladnout. Mezitím vyložte plech pečicím papírem.
-
Vychladlé těsto rozdělte na 6 dílů. První část těsta položte na pečicí papír a válečkem jej vyválejte do kruhu. Snažte se placku udělat co nejtenčí, aby dort nebyl v konečné fázi příliš vysoký. Pokud se těsto lepí, mírně jej poprašte moukou.
-
Placku i s pečicím papírem přeneste na plech a pečte ji v troubě vyhřáté na 180 °C 9 minut. Takto upečte jednu placku po druhé.
-
Pokud máte více plechů, můžete všechny placky upéct najednou.
-
Upečené placky nechte vychladnout a poté je ořízněte tak, aby každá byla stejně velká a měla stejný tvar.
-
Nejlépe to uděláte tak, když na placku přiložíte talíř a nožem podle něj oříznete kraje. Okraje dejte stranou, využijete je na posypku.
-
Nyní si připravte krém. Změklé máslo vložte do robotu a chvíli jej šlehejte, aby bylo nadýchané.
-
Poté do nadýchaného másla zašlehejte karamelové Salko. Krém nechte šlehat pár minut, aby se suroviny dobře propojily.
-
Jednotlivé upečené korpusy pomažte krémem a navrstvěte na sebe. Na závěr pomažte i vršek a strany dortu.
-
Odřezky z korpusu, které jste si nechali, nadrolte jako drobenku a strany a vršek dortu jimi obalte. Takto připravený dort nechte v lednici do druhého dne uležet.
-
Pro ještě větší autentičnost medovníku můžete na vrch dortu přidat hrst nasekaných vlašských ořechů.
Medovník z žitné mouky 2
Zdroj: archiv Pernerka
Medovník z žitné mouky 2
Zdroj:
archiv Pernerka