redakce Prima FRESH

Medovník z žitné mouky

Moje hodnocení
18x

Tento moučník je u nás známý snad skoro stejně jako Míša dort a podobné laskominy. Medovník je na přípravu možná trošku náročnější, ale ten výsledek! Zkuste ho upéct ze zdravější žitné mouky a uvidíte, že to nebude naposledy.

1 porce
90 minut
ruská

Korpus

Krém

Na ozdobu

Postup přípravy

  1. Těsto budete připravovat nad párou, proto vezměte dva hrnce, jeden větší a druhý menší.
  2. Do velkého nalijte vodu tak, aby malý hrnec nebyl ponořený ve vodě. Vodu dejte zahřívat.
  3. Nyní k přípravě těsta. V malém hrnci rozpusťte máslo, k rozpuštěnému máslu přidejte cukr a med a vše promíchejte. Dále přidejte i vejce.
  4. Ta do směsi pečlivě zašlehejte tak, aby směs byla hladká. Mouku promíchejte se sodou a poté tuto sypkou směs zamíchejte do směsi tekuté.
  5. Směs pečlivě promíchejte vařečkou a poté odstavte z hrnce. Takto připravené těsto nechte vychladnout. Mezitím vyložte plech pečicím papírem.
  6. Vychladlé těsto rozdělte na 6 dílů. První část těsta položte na pečicí papír a válečkem jej vyválejte do kruhu. Snažte se placku udělat co nejtenčí, aby dort nebyl v konečné fázi příliš vysoký. Pokud se těsto lepí, mírně jej poprašte moukou.
  7. Placku i s pečicím papírem přeneste na plech a pečte ji v troubě vyhřáté na 180 °C 9 minut. Takto upečte jednu placku po druhé.
  8. Pokud máte více plechů, můžete všechny placky upéct najednou.
  9. Upečené placky nechte vychladnout a poté je ořízněte tak, aby každá byla stejně velká a měla stejný tvar.
  10. Nejlépe to uděláte tak, když na placku přiložíte talíř a nožem podle něj oříznete kraje. Okraje dejte stranou, využijete je na posypku.
  11. Nyní si připravte krém. Změklé máslo vložte do robotu a chvíli jej šlehejte, aby bylo nadýchané.
  12. Poté do nadýchaného másla zašlehejte karamelové Salko. Krém nechte šlehat pár minut, aby se suroviny dobře propojily.
  13. Jednotlivé upečené korpusy pomažte krémem a navrstvěte na sebe. Na závěr pomažte i vršek a strany dortu.
  14. Odřezky z korpusu, které jste si nechali, nadrolte jako drobenku a strany a vršek dortu jimi obalte. Takto připravený dort nechte v lednici do druhého dne uležet.
  15. Pro ještě větší autentičnost medovníku můžete na vrch dortu přidat hrst nasekaných vlašských ořechů.

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů