Suroviny
- conchiglie (mušličky) 300 g
- krájená rajčata 250 g
- žlutá cherry rajčata 250 g
- okurka 1/2 ks
- černé olivy (bez pecky) 1 hrst
- česnek 3 stroužky
- bazalka 1 hrst
- bílý vinný ocet
- olivový olej
- mořská sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě mletý) 1 špetka
Jídlo plné barev a chutí se hodí na garden party, jako příloha ke grilovačce nebo jako lehká večeře. A druhý den si zbytek můžete vzít do práce k obědu. O univerzální a výborný recept se s námi podělila Kateřina z blogu ThinkFood.cz.
„Mou slabost pro italskou kuchyni jste už asi postřehli. Miluji její jednoduchost a pestrost. Speciálně bez italské pasty nemohu existovat. Jsem ráda, že pastamilové jsme doma všichni. Zbožňujeme těstoviny v jakékoliv úpravě. Jednu takovou letní variaci jsem si půjčila od Jamieho Olivera, který ho získal při některé z jeho italských misí. Vychlazený pasta salát je skvěle osvěžující.“
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vsypte do ní těstoviny a přidejte k nim spařit stroužky česneku. Použijte tvar conchiglie neboli mušličky. Jsou malé, vhodné do salátů či polévek. Jsou k sehání z obchodech s italskými delikatesami. Jakmile budou al dente, slijte je. Česnek vyjměte a těstoviny prolijte v sítu studenou vodou. Dejte je dochladnout do velké mísy.
- Mezitím pokrájejte na drobné kostičky rajčata, okurku, olivy, bazalku nasekejte. Z červených rajčat ráda používám druh San Marzano. Jejich dužina je kompaktnejší a na drobno, jak je potřebujtete do salátu, jdou pokrájet dobře (seženete je v řetězci Billa).
- Nasekanou zeleninu a bazalku přidejte k těstovinám. Spařený česnek oloupejte a prolisujte ho do mísy. Přidejte ocet, sůl, pepř a pořádnou dávku olivového oleje. Rukama vše promíchejte.
- Letní pasta salát naservírujte do velké mísy a můžete ho ještě posypat drobnolistou bazalkou. Zbylý salát uchovejte v lednici, chutná skvěle i druhý den.