Zdeněk Pohlreich

Kuřecí prso plněné gorgonzolou s kapustou a pekanovými ořechy

Moje hodnocení
5x

Kuřecí kapsy plněné sýrem se vracejí na výsluní, ale nebyl by to Zdeněk Pohlreich, aby je nepřipravil neotřele a moderně. Pikantní gorgonzolu zjemňuje ricotta a mascarpone a místo smažených hranolků doplňuje křupavé kuře restovaná kapusta se špenátem, zdravá zimní zelenina, kterou většina lidí zná jen jako základ polévky nebo obal na masovou směs. Potenciál má ale na sólo. 

4 porce
60 minut

Maso

Zelenina

Postup přípravy

  1. Maso očistěte, odkrojte blanky a tenkým ostrým nožem vyřízněte směrem od kosti kapsu dlouhou zhruba 5 cm, ale neprořízněte do konce.
  2. Gorgonzolu, ricottu a mascarpone prošlehejte a pomocí cukrářského sáčku naplňte směsí kuřecí kapsy. Otvor spíchněte párátkem, maso osolte, opepřete a vyskládejte vedle sebe do pekáče. Na každé položte snítku tymiánu. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 25 minut. Pekany rozprostřete na plech a pražte je v troubě zhruba 6 minut, až se rozvoní. Vyjměte je a nechte zchladnout.
  3. Mezitím kapustové listy spařte ve vroucí vodě, zhruba 30 vteřin, zchlaďte je ve studené vodě, vyřízněte tvrdý střed a list nakrájejte na kousky velikosti sousta. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Na másle restujte cibuli 1 minutu, přidejte kapustu, opékejte 1 minutu, vsypte špenát, nechte zavadnout. Ochuťte solí a citronovou šťávou.
  4. Upečené maso vyjměte a orestujte z obou stran v pánvi na oleji dozlatova, zhruba 5 minut při nejnižší teplotě.
  5. Ořechy nasekejte nahrubo. Výpek promíchejte s vývarem, máslem, nadrobno nasekanou petrželkou a ořechy. Povařte 5 minut.
  6. Z masa vytáhněte párátko, podávejte přelité omáčkou s pekany a restovanou zeleninou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty