Suroviny
- olivový olej 4 lžíce
- klobása chorizo 100 g
- kuřecí paličky (s kůží) 8 ks
- cibule (velká, nakrájená nahrubo) 1 ks
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- sherry (světlé nebo voda) cca 50 ml
- sušený tymián 1 lžička
- oregano (sušené ) 1 lžička
- uzená paprika (sladká ) 1 lžička
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- chilli koření trocha
- cizrna 1 konzerva (400 g)
- krájená rajčata 1 konzerva (400 g)
- bujón (drůbeží,nemusí být) 1 kostka
- med 1–2 lžíce
- zelené olivy (vypeckované) 20 ks
- tymián (čerstvý,na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Všechno koření a bylinky promíchejte v misce. Chorizo oloupejte a nakrájejte ho na kostičky. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje. Osmažte na něm chorizo, až začne pouštět tuk. Vložte paličky a osmažte je ze všech stran, z každé 2 až 3 minuty, až lehce zhnědnou. Pak je vyndejte a nechte stranou.
- Do kastrolu vlijte víno a odvařte přípečky, pak vlijte zbylý olej, a až se rozehřeje, osmažte na něm cibuli a česnek, 2 až 3 minuty na nízkém stupni. Vsypte polovinu koření a bylinek a ještě 2 minuty smažte.
- Vmíchejte cizrnu a rajčata, přidejte půl plechovky vody, rozdrobenou bujonovou kostku a med, promíchejte a uveďte do mírného varu.
- Do omáčky vraťte kuře a chorizo, kastrol přikryjte a na mírném stupni duste asi 30 minut. Nakonec vsypte olivy a zbylé koření a bez pokličky vařte ještě asi 10 minut, až bude kuře měkké a omáčka zhoustne. Podle chuti osolte, opepřete, poprašte chilli a posypte čerstvým tymiánem. Podávejte s čerstvým křupavým pečivem.
PRIMA TIP: Ve Španělsku se často masitá jídla podávají s pečivem, ale jste-li zvyklí na větší přílohu, k jídlu se hodí rýže (i natural) nebo třeba kuskus.