Suroviny
- krůtí mleté maso 700 g
- cibule (středně velká ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- sušená rajčata 2 velké lžíce
- pažitka (svazek a volitelně také koriandr a trocha chilli papričky)
- ementál (strouhaný ) 50 g
- oregano
- sůl
- pepř
Karamelizovaná mrkev
Postup přípravy
- Maso osolte, opepřete a přidejte sušená rajčata nasekaná na malé kousky, nasekanou pažitku a oregano.
- Cibuli nakrájejte na malé kousky a nechte zesklovatět na olivovém oleji, těsně před koncem přihoďte 2 prolisované stroužky česneku, dejte na stranu trochu vychladnout, poté přidejte do masové směsi.
- Na závěr přidejte ještě nastrouhaný ementál a volitelně trochu chilli a koriandru, vše dobře promíchejte a tvořte karbanátky. Na jeden karbanátek cca velkou lžíci masové směsi, dobře se tvarují namočenou rukou.
- Poté jsou dvě možnosti, jak karbanátky připravit. Dají se grilovat s trochou oleje nebo péct v troubě. V troubě můžete použít funkci grilu – prvních 15 minut na 200 °C, posledních 5 minut na 230 °C, aby získaly barvu.
- Mrkev oloupejte, rozkrojte napůl, nakrájejte na plátky. Opečte na olivovém oleji, dobře osolte, opepřete, zakápněte citronem a Teriyaki omáčkou.
- Na pánvi poté ještě orestujte slunečnicová semínka, kterými mrkev zasypte. Karbanátky podávejte zakápnuté citronovou šťávou, případně s dipem z majonézy, horčice a zakysané smetany.