Suroviny
- větší předvařené krevety cca 300 g
- kuřecí vývar 450 ml
- červená curry pasta 1 lžíce
- olej 1 lžíce
- limeta 1 ks
- citronová tráva 2 stvoly
- chilli paprička 1 ks
- čerstvé nebo sušené houby shitake 1 hrst
- jarní cibulka 2 ks
- čerstvý zázvor 1 lžička
- česnek 2 stroužky
- kokosové mléko 200 ml
- rybí omáčka 1 lžíce
- hnědý cukr 1 lžíce
- sůl
- vaječné asijské nudle
- čerstvý koriandr
- černý sezam
Postup přípravy
- V hrnci na lžíci oleje orestujte jednu nasekanou jarní cibulku, česnek a kousky zázvoru.
- Asi po minutě přidejte asi lžíci červené curry pasty (množství dávkujte dle chuti a pálivosti konkrétní curry pasty).
- Společně zarestujte a zalijte vývarem. Do polévky dejte vyvařit rozklepané stvoly citronové trávy, lžíci rybí omáčky, houby shitake a vařte přiklopené asi 15 minut.
- Mezitím oloupejte a očistěte krevety a zvlášť v osolené vodě uvařte vaječné nudle. Z polévky nyní vyndejte citronovou trávu.
- Vlijte do ní kokosové mléko a dochuťte solí, hnědým cukrem a šťávou z ½ limetky. Nakonec v ní provařte krevety.
- Polévku servírujte s uvařenými nudlemi, nasekanou jarní cibulkou, chilli papričkou a posypanou černým sezamem a čerstvým koriandrem.
Krevetová polévka s chilli 2