Krémová polévka z batátů a mrkve s ozimou pšenicí

Moje hodnocení
4x

Následující recept je krásným příkladem lahodné zeleninové polévky, které přidaná zdravá obilovina dodává na zajímavosti a výživnosti. S podobným sytým doplněním polévek si můžete díky obilovinám snadno a kreativně pohrát!

6 porcí
60 minut

Suroviny

  • ozimá pšenice 70 g
  • batáty, oloupané 350 g
  • očištěná mrkev 200 g
  • řapíkatý celer 150 g
  • česnek 2 stroužky
  • provensálské bylinky 1 lžička
  • sypký zeleninový bujon 1 lžička
  • mořská sůl 1 lžička
  • rajský protlak 2 lžíce
  • lahůdkové droždí 1 lžíce
  • bio citron 1 ks
  • mandlová smetana na zjemnění (není nutné)

Batáty neboli sladké brambory jsou velice zdravá surovina, která by měla mít aspoň občas své místo i ve vaší kuchyni. Je sice pravda, že to není až tak lokální surovina, každopádně je k dostání všude: proč ji nevyzkoušet? A přemýšlíte, proč se pšenice použitá v tomto receptu nazývá ozimou? Tento druh se seje na podzim, kdy vyklíčí, následuje zimní vegetativní stav a teprve následující léto se tato zajímavá pšenice sklízí.

Postup přípravy

  1. Předem namočenou pšenici vařte ve větším množství osolené vody asi 50 minut (pokud pšenici nenamočíte, bude to trvat přibližně o půl hodiny déle). Sceďte a nechte si ji stranou pod pokličkou až do doby, kdy budete mít hotovou polévku.
  2. Nahrubo nakrájenou zeleninu i s česnekem vložte do hrnce, zalijte 1,7 l vody, přidejte koření a vařte asi 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte protlak a ještě 5 minut provařte.
  3. Do polévky vsypte lahůdkové droždí, zastříkněte citronovou šťávou a rozmixujte.
  4. Vsypte uvařenou pšenici a můžete ještě zjemnit smetanou. Dle potřeby nazdobte zelenými bylinkami, klíčky nebo microgreens.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty