Suroviny
- ozimá pšenice 70 g
- batáty, oloupané 350 g
- očištěná mrkev 200 g
- řapíkatý celer 150 g
- česnek 2 stroužky
- provensálské bylinky 1 lžička
- sypký zeleninový bujon 1 lžička
- mořská sůl 1 lžička
- rajský protlak 2 lžíce
- lahůdkové droždí 1 lžíce
- bio citron 1 ks
- mandlová smetana na zjemnění (není nutné)
Batáty neboli sladké brambory jsou velice zdravá surovina, která by měla mít aspoň občas své místo i ve vaší kuchyni. Je sice pravda, že to není až tak lokální surovina, každopádně je k dostání všude: proč ji nevyzkoušet? A přemýšlíte, proč se pšenice použitá v tomto receptu nazývá ozimou? Tento druh se seje na podzim, kdy vyklíčí, následuje zimní vegetativní stav a teprve následující léto se tato zajímavá pšenice sklízí.
Postup přípravy
- Předem namočenou pšenici vařte ve větším množství osolené vody asi 50 minut (pokud pšenici nenamočíte, bude to trvat přibližně o půl hodiny déle). Sceďte a nechte si ji stranou pod pokličkou až do doby, kdy budete mít hotovou polévku.
- Nahrubo nakrájenou zeleninu i s česnekem vložte do hrnce, zalijte 1,7 l vody, přidejte koření a vařte asi 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte protlak a ještě 5 minut provařte.
- Do polévky vsypte lahůdkové droždí, zastříkněte citronovou šťávou a rozmixujte.
- Vsypte uvařenou pšenici a můžete ještě zjemnit smetanou. Dle potřeby nazdobte zelenými bylinkami, klíčky nebo microgreens.
Krémová polévka z batátů a mrkve s ozimou pšenicí Zdroj: Obilovinová kuchařka