Suroviny
- rýže (parboiled) 500 g
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- vepřová plec (ale může být i kuřecí maso) 500 g
- olej 2 lžíce
- drcený kmín 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžička
- mrkev 2 ks
- kukuřice (mražená) 150 g
- mražený hrášek 150 g
- vývar (domácí,zeleninový nebo kuřecí) 1 a 1/2 l
- sýr na strouhání (nastrouhaný eidam (parmazán nebo pecorino)) 100 g
- petrželka (čerstvý )
- sůl ( )
- pepř
Článek
Nejlepší recepty na oblíbené české a moravské tradiční polévky
Když dojde řeč na ryze české a moravské polévky, dají se rozdělit na dva hlavní tábory. Na jedné straně stojí masové vývary, v kterých jsme opravdoví mistři :) A na druhé...
Postup přípravy
- Rýži uvařte v osolené vodě na skus. Cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte, česnek nasekejte a maso nakrájejte na kostky.
- V hrnci rozpalte olej, orestujte cibuli až dohněda, pak přidejte drcený kmín a osmahněte. Vmíchejte česnek, orestujte a nakonec přidejte maso. Osolte, opepřete a restujte.
- Jakmile maso vypustí šťávu, podlijte troškou vody a zase redukujte. Pak vmíchejte papriku, mrkev a restujte. Zase podlijte vodou, snižte teplotu a za sem tam zamíchání zase redukujte šťávu. Nakonec vmíchejte uvařenou rýži, kukuřici, hrášek a zalijte vývarem. Vše promíchejte.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Rizoto zapékejte v troubě odklopené asi 20 minut. Rozdělte kopečky rizota na talíře. Zasypte nastrouhaným sýrem a ozdobte petrželkou. Podávejte.