Frikkadele je tradiční německý pokrm, známý od 18. století jako „ouma onder die kombers“, později známý pod názvem „Frikadellen“, „Bulleten“ nebo „Fleischküchle“ v Německu, jako „Fleischpflanzerlk“ v Rakousku a Bavorsku. Podává se s rýží, rajčatovým salátem a samozřejmě s chutney.
Rozehřejte polovinu másla a oleje dohromady, opečte cibuli, česnek a zázvor do leskla a nechte pomalu vychladnout. V mléce namočte chleba a vmíchejte jej do cibulového mixu. Tuto směs přidejte do mletého masa, přidejte petrželku a vše dobře promíchejte dohromady. Ochuťte. Ze směsi vytvarujte frikkadele a obalte je v mouce. Opečte je na zbývajícím másle a oleji do zlatohněda.
Zelné listy spařte ponořením do vařící vody na 1–2 minuty a pak hned do ledově studené vody. Nechte okapat a zbylou vodu nechte vsáknout. Frikkadele obalte zelnými listy a vložte do zapékací mísy. Posypte muškátovým oříškem a zalijte vývarem. Mísu zakryjte fólií a pečte 20 minut při 180 °C. Potom sundejte fólii a pečte dalších 10 minut, aby se závitky hezky zabarvily.